Duizenden kinderlevens bedreigd door cholera-uitbraak Zuid-Soedan

Cholera grijpt in Zuid Soedan in een razend tempo om zich heen. De ziekte heeft al meer dan 2.600 mensen besmet en meer dan 60 mensen zijn bezweken aan deze uiterst besmettelijke ziekte sinds de eerste gevallen zijn gemeld in Juba op 15 mei j.l. 

Cholera veroorzaakt ernstig braken en diarree bij kinderen en volwassenen. Dit leidt tot hevige uitdroging. Indien een patiĆ«nt niet snel behandeld wordt, is het risico groot dat deze eraan bezwijkt. Op dit moment zijn er uitbraken en waarschuwingen gemeld in negen van de tien staten. 

Kinderen lopen vanwege hun leeftijd en ontwikkelingsfase het meeste risico om de ziekte niet te overleven. De hulpverleners van Save the Children in Zuid-Soedan zien er elke dag nieuwe besmette kinderen bijkomen. Wanhopige ouders komen met hun kinderen, die er al ernstig aan toe zijn, naar de klinieken van Save the Children. Naast de dreiging van een aankomende  hongersnood is de uitbraak van cholera enorm zorgwekkend. De vluchtelingenkampen raken vol en de voorzieningen overbelast.” 

Met de voorspelde zware regen de komende weken zal de situatie nog slechter worden. Een overvloed aan regenwater is voor cholera de ideale manier om zich snel te kunnen verspreiden. Daarnaast zullen de wegen veranderen in onberijdbare modderpoelen waardoor het steeds lastiger wordt om levensreddende medicijnen te kunnen bieden aan de personen die het hard nodig hebben.

Save the Children zegt dat het zonder grotere leveringen van geneesmiddelen onvermijdelijk is dat er steeds meer kinderen zullen sterven aan deze dodelijke maar behandelbare ziekte.

Save the Children werkt samen met het ministerie van Volksgezondheid en andere partners om medicijnen, personeel en materialen te bieden en ervoor te zorgen dat gemeenschappen zijn opgeleid over hoe de verspreiding van cholera kan worden verminderd.