Ebola besmet hele families

De ebola uitbraak is nog steeds gespreksonderwerp van de dag. Volgens de Wereld Gezondheid Organisatie zijn er in West-Afrika inmiddels meer dan 10.936 mensen besmet met het virus waarvan er 4.922 zijn overleden. Joshua (13) heeft Ebola maar net overleeft. 

Joshua woont in een van de door ebola zwaarst getroffen gebieden in Sierra Leone. Joshua’s vader was de eerste in de familie die besmet raakte met het Ebola virus en overleed. Daarna verspreidde het virus zich over de gehele familie. 

“Mijn vader was een gemeenteraadslid en had een eigen apotheek. Ondanks dit, geloofde mijn vader niet dat ebola echt bestond. Hij had veel pijn, maar zei dat dit kwam door al het harde werken. Mijn oom kwam bij ons wonen, om voor mijn vader te zorgen. Een dag later stierf hij. Daarna raakte mijn oom en vijf andere familieleden besmet met het virus. Zij zijn allemaal overleden”, zegt Joshua.

“Daarna kregen ik en mijn zusje Ruth diarree, hoofdpijn en hoge koorts. Wij waren ook besmet met het virus en werden met spoed naar het behandelcentrum van Save the Children gebracht. Hier voelde ik me fijn en welkom. Ze gaven ons medicijnen en vertelde ons dat we veel moesten eten en drinken. Ik was zo blij toen ze na enkele dagen kwamen vertellen dat mijn zusje en ik ebola hadden overleefd!” vertelt Joshua. 

“Ondanks dat wij genezen zijn, is de gemeenschap nog steeds bang voor ons. Als ik water ga halen, rennen mensen snel weg. Ze geloven niet dat ik volledig genezen ben. Gelukkig geloven mijn vriendjes en de rest van de familie dat wel.’’

Vaak worden kinderen wiens ouder(s) overleden zijn aan ebola verstoten door de gemeenschap uit angst om ook besmet te raken. De medewerkers van Save the Children vangen deze kinderen op en bieden ze een veilige omgeving. Tevens zet Save the Children zich in voor de hereniging met familieleden of leefgemeenschappen. 

Momenteel werken wij met ruim 3.000, voornamelijk lokale medewerkers, aan de frontlinie van de strijd, in de besmette landen in West-Afrika. Wij zetten behandel- en zorgklinieken op en proberen besmetting van het virus te voorkomen. Dit doen wij niet alleen door het opzetten van gezondheidsvoorzieningen in de lokale gemeenschap. We geven ook voorlichting over het herkennen van het virus en hoe je jezelf ertegen kunt beschermen. Want hoe meer mensen ge├»nformeerd zijn, hoe minder kinderen hun ouders en andere familieleden de rest van hun leven moeten missen.