Ebola: ieder uur 5 nieuwe besmettingen in Sierra Leone

De afgelopen week zijn er alleen al in Sierra Leone naar schatting 765 nieuwe gevallen van ebola gemeld. Dit betekent dat er ieder uur vijf patiĆ«nten bij komen, terwijl er nauwelijks voldoende behandelplekken zijn. Het gevolg is dat er kinderen sterven in huis en op straat. 

Ebola verspreidt zich in een angstaanjagend tempo over Sierra Leone. Het aantal nieuwe besmettingen verdubbelt zich om de paar weken. In het huidige tempo zal de snelheid waarin het virus zich verspreidt oplopen tot 10 mensen per uur aan het einde van oktober. 

Verschillende landen hebben toegezegd hulp te sturen. Tot nu toe is daar nog weinig van terug te zien in de getroffen gebieden. Er is nog altijd te weinig hulp, onder meer op het gebied van medische zorg, het trainen van medisch personeel, het opsporen van mogelijk besmette mensen en gezondheidsvoorlichting. 

Rob MacGillivray, directeur van Save the Children in Sierra Leone zegt: “We worden geconfronteerd met het angstaanjagende vooruitzicht van een epidemie welke zich verspreidt als een lopend vuur door Sierra Leone. Kinderen worden hard getroffen door de ebola-epidemie in West-Afrika”.

Save the Children werkt samen met het Britse Ministerie van Buitenlandse Zaken en het Ministerie van Defensie om een behandelcentrum te bouwen met 92 behandelplekken in Sierra Leone. Daarnaast zal er ter ondersteuning een zorgcentrum gebouwd worden in de stad Kailahun voor kinderen die hun families hebben verloren aan Ebola. 

Het virus is niet alleen een humanitaire dreiging, maar de gevolgen van de ebola-epidemie maken al het harde werk dat de afgelopen jaren in de door oorlog geteisterde landen Liberia en Sierra Leone is uitgevoerd, ongedaan. Dit kunnen en mogen we niet laten gebeuren. Help vandaag nog. Geef kinderen de bescherming die zij nodig hebben. Maak vandaag nog een gift over.      

Ga naar onze speciaal ingerichte Ebola pagina voor het laatste nieuws rondom de epidemie.