Internationale gemeenschap moet meer kwetsbare Syrische vluchtelingen opvangen

Meer dan 30 internationale organisaties, in Nederland o.m. vertegenwoordigt door Oxfam Novib, Amnesty International, Save the Children, Care, Cordaid en Stichting Vluchteling, roepen Nederland en andere regeringen, die morgen in Geneve bijeenkomen, op om voor eind 2015 minstens 5% van de meest kwetsbare vluchtelingen uit Syrië die momenteel in buurlanden verblijven, te hervestigen. Het gaat om 180.000 kwetsbare vluchtelingen, bijvoorbeeld zieke kinderen die zonder behandeling zouden komen te overlijden.

"Er zijn inmiddels ruim 3.25 miljoen vluchtelingen in de regio en de opvanglanden. De buurlanden Jordanië, Libanon, Irak en Turkije hebben de grootste moeite deze grote aantallen op te vangen. De nood voor de hervestiging van de meest kwetsbaren, waaronder slachtoffers van marteling, wordt alleen maar groter, zo stelt Annick van Lookeren Campagne, beleidsmedewerker Oxfam Novib voor Syrie en woordvoerder namens de Nederlandse organisaties.

"De 250 door Nederland uitgenodigde Syrische vluchtelingen die in de periode 2013-2014 zijn opgenomen, staan niet in verhouding tot de enorme schaal van de Syrische vluchtelingencrisis. Wij roepen de Nederlandse regering dan ook op om ruimhartig te zijn en een hoger aantal kwetsbare Syrische vluchtelingen uit te nodigen dan de beoogde 250 in 2015", aldus Van Lookeren Campagne.

De buurlanden van Syrie hebben zich de afgelopen jaren ongelooflijk gul opgesteld. De opvang van Syrische vluchtelingen zet hun infrastructuur en openbare voorzieningen onder zware druk. Turkije en Libanon hebben elk meer dan 1 miljoen geregistreerde vluchtelingen opgenomen. Nu is een op de vier inwoners van Libanon een Syrische vluchteling. In Jordanië verblijven ruim 618.000 vluchtelingen, en in Irak ruim 225.000, bovenop de miljoenen ontheemde Irakezen. Naarmate de middelen minder worden, betalen de vluchtelingen en gastgemeenschappen een steeds hogere prijs, en sluiten de buurlanden hun grenzen, waardoor het steeds moeilijker wordt om de oorlog in Syrië te ontvluchten.
 
Op de conferentie die op dinsdag 9 december in Geneve door de UNHCR , de VN-vluchtelingenorganisatie, wordt georganiseerd, zullen regeringen toezeggingen doen over hervestiging of andere vormen van humanitaire toelating aan Syrische vluchtelingen. Tot nu toe hebben landen via de Verenigde Naties minder dan 2 procent van de kwetsbare Syrische vluchtelingen die hun land verlaten hebben, uitgenodigd voor hervestiging.