Malala Fund en Save the Children werken samen aan onderwijs in Jordanië

Het Malala Fund, het fonds van de Pakistaanse Malala Yousafzai, kondigde vandaag een samenwerking aan met Save the Children om kwetsbare Syrische en Jordaanse kinderen in Jordanië weer naar school te helpen.

Malala Yousafzai was samen met haar vader Ziauddin Yousafzai en de directeur van het Malala Fund, Shiza Shahid, in Jordanië om aandacht te vragen voor de situatie van Syrische kinderen. Ze onderstreepte vandaag de noodzaak voor onderwijs voor kinderen.

Save the Children en het Malala Fund starten twee onderwijsprojecten in Jordanië. De projecten helpen kwetsbare kinderen in gastgemeenschappen in Amman en in het noorden van Jordanië, vlak bij de Syrische grens, waar velen naartoe zijn gevlucht om te ontsnappen aan de oorlog in Syrië. Kinderen tussen de 9 en 17 jaar die al langere tijd niet naar school zijn geweest , krijgen naast les in rekenen en taal  ook onderwijs in sociale vaardigheden. Met deze vaardigheden kunnen zij hun traumatische ervaringen omzetten naar positieve leerkansen. De klassen worden geleid door zowel Syrische als Jordaanse leerkrachten.
 
“Deze aanpak heeft bewezen succesvol te zijn voor kinderen in noodsituaties”, aldus Malala. “Alle kinderen moeten naar school. Ze mogen geen slachtoffer zijn in deze oorlog. De internationale gemeenschap moet zich inspannen om kinderen en hun toekomst te beschermen. Ze mogen geen verloren generatie worden.”
 
De 16 jarige Malala werd in 2012 onderweg naar school in haar hoofd geschoten door de Taliban. Ze overleefde deze aanslag ternauwernood. Na haar herstel van de ernstige hoofdwond in Engeland, is zij zich wereldwijd gaan inzetten voor de rechten van kinderen. Ze strijdt in het bijzonder voor onderwijs voor meisjes. In 2013 richtte zij het Malala Fund op om haar droom, onderwijs voor alle kinderen, mogelijk wil maken. Malala werd genomineerd voor de Nobel Vredesprijs 2014 - de jongste genomineerde ooit - en de Verenigde Naties heeft haar verjaardag, 12 juli, Malala Day genoemd.