Margreet Spijker voor Save the Children in Haïti

Voormalig RTL-nieuwslezeres Margreet Spijker reist samen met Carlo Murad, zoon van een voodoo-priesteres, door Haïti voor het reisprogramma: Reisadvies Negatief. Dit land werd in 2010 getroffen door een aardbeving die ruim 200 duizend levens kostte en een miljoen mensen dakloos maakte.

Tienduizenden kinderen verloren hierbij hun ouders. Gelukkig werden de meesten liefdevol opgevangen door familie of vrienden. Maar er belandden ook veel kinderen in een zwervend bestaan. Een gemakkelijke prooi voor volwassenen, gespecialiseerd in het commercieel uitbuiten van kinderen. Haïti telt ruim 300.000 kinderslaven, van wie de meesten aan families zijn verhandeld. Deze kinderen, Rest Avec’s genoemd, werken van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat. Ze zijn niet alleen van hun jeugd, maar ook van hun toekomst beroofd omdat ze niet naar school gaan. Margreet duikt in de wereld van de Rest Avec’s. Save the Children heeft in Haïti een Kindertelefoon opgezet voor kinderen in nood zodat weggelopen Rest Avec’s hulp kunnen zoeken. Reisgenoot Carlo laat Margreet ook zien hoe hard er de afgelopen jaren is gewerkt aan de wederopbouw van het land: huizen, wegen, scholen, ziekenhuizen en bedrijven, zo goed als alles is weer opgebouwd. 

Maar de bittere armoede is niet verdwenen. Het grote probleem van Haïti is het gebrekkige onderwijs. Goed onderwijs vormt de basis voor de ontwikkeling van een gezonde samenleving. Save the Children doet er alles aan om het tij voor de Haitiaanse kinderen te keren. Zo werden er - met geld van giro 555- na de aardbeving 66 nieuwe scholen op Haïti gebouwd. Want de ontwikkeling van een land begint met kennis.

Margreet hield gedurende deze indrukwekkende reis een dagboek bij. Lees haar emotionele verhaal en bekijk de foto's

Benieuwd naar deze uitzending? Kijk dan op 21 september a.s.om 19:25 naar NPO 3.