Miljoen baby's overleven eerste dag niet

De eerste 24 uur van een kinderleven zijn cruciaal. Elk jaar overlijden een miljoen baby’s op de eerste dag van hun leven. Dit blijkt uit een nieuw onderzoeksrapport, dat Save the Children vandaag presenteert.

Dit nieuwe rapport – Ending Newborn Deaths – toont aan dat de helft van de zuigelingensterfte op de eerste dag voorkomen kan worden, als moeder en kind toegang hebben tot gratis gezondheidszorg en begeleiding van een verloskundige bij de bevalling. Jaarlijks bevallen wereldwijd 40 miljoen vrouwen zonder medische begeleiding. Zo bevalt in EthiopiĆ« slechts 10% van de vrouwen in aanwezigheid van medische begeleiding en in Afghanistan is slechts 1 verloskundige per 1.000 vrouwen beschikbaar. In landen zoals de Democratische Republiek Congo of de Centraal Afrikaanse Republiek zijn de kosten van een bevalling onder medische begeleiding even hoog als de kosten van voedsel voor een maand.

Save the Children stelt dat veel sterfgevallen voortkomen uit vroeggeboorte en complicaties tijdens de bevalling, zoals stagnerende bevallingen, stuitliggingen en infecties. Het onderzoek laat zien dat er, naast de miljoen sterfgevallen op de eerste levensdag, nog eens 1,2 miljoen baby’s dood ter wereld komen. Zij overleefden de bevalling niet door overmatige stress, infecties of complicaties.

Save the Children roept wereldleiders op in 2014 koers te wijzigen en de geboden tegen zuigelingensterfte te omarmen. Deze geboden (te vinden op pagina 45 van het rapport Ending Newborn Deaths) richten zich op het trainen van voldoende gezondheidswerkers, zodat er geen baby meer geboren hoeft te worden zonder begeleiding, en het gratis beschikbaar stellen van verloskundige zorg.

Holke Wierema, directeur van Save the Children in Nederland: “De eerste dag van een kinderleven is het meest kritiek. We horen vreselijke verhalen van moeders die gedurende hun bevalling uren moeten lopen voor medische hulp. En vaak komt die hulp te laat. Het is niet te aanvaarden dat veel van deze sterfgevallen voorkomen hadden kunnen worden”.

Save the Children is als kinderrechtenorganisatie actief in meer dan 120 landen. Save the Children redt kinderlevens, vecht voor hun rechten en helpt kinderen aan een betere toekomst door medische zorg, goed onderwijs en het realiseren van betere leefomstandigheden.

Lees het rapport hier.