Nederlandse laboranten naar West-Afrika

Drie teams van vier of vijf Nederlandse laboranten vertrekken binnenkort naar Liberia en Sierra Leone om te helpen in de strijd tegen ebola. Zij gaan de komende maanden in rotaties werken in de door de Nederlandse overheid aangekochte mobiele laboratoria. De overheid werkt samen met het Erasmus Medisch Centrum (EMC) en Save the Children. De laboranten worden ingezet om bloed van patiĆ«nten te testen op ebolabesmetting.

De uitvoering en bemensing van de laboratoria is een samenwerking tussen Save the Children en EMC. In Liberia wordt het lab gekoppeld aan de ebola behandelcentra van Save the Children en in Sierra Leone zorgt Save the Children voor plaatsing op plekken waar de grootste uitbraken van het virus zijn. 

Onderdeel van het programma is het versterken van de lokale capaciteit zodat de labtests op een gegeven moment kunnen worden overgedragen aan lokale professionals. Pim Kraan (directeur Save the Children in Nederland) spreekt zijn dank uit aan de Nederlandse overheid voor de donatie in de vorm van deze mobiele laboratoria van extreem hoge kwaliteit: "De laboratoria stellen ons in staat om mensen met verdachte ziekteverschijnselen sneller uit onzekerheid te halen en sneller te kunnen behandelen, hetgeen de overlevingskansen aanzienlijk vergroot. Ik heb ook diepe bewondering voor de mensen die naar het getroffen gebied zullen vertrekken om dit in de praktijk mogelijk te maken."

Minister Lilliane Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingsorganisatie): "Nederland komt tegemoet aan een belangrijke behoefte. De VN heeft laten weten dat er een schrijnend tekort is aan laboratoria en gespecialiseerd personeel. Met onze bijdrage wordt de medische testcapaciteit in de getroffen landen flink opgeschroefd. Dit is een cruciale bijdrage aan de bestrijding van de epidemie."

In totaal worden ongeveer 50 laboranten ingezet, die speciaal zijn opgeleid voor het werken in door ebola getroffen gebied. Voor deze training wordt de komende dagen een mobiel laboratorium nagebouwd dat een exacte kopie is van laboratoria die in de getroffen gebieden staan. De afdeling Viroscience is referentie laboratorium voor Nederland en de WHO voor virale hemorrhagische koortsen en heeft ervaring met dit werk.  Omdat bloedmonsters zeer besmettelijk zijn, dient het laboratorium onderzoek met de grootst mogelijke veiligheidsmaatregelen te geschieden. Daarom trainen de laboranten in een zo echt mogelijke, gesimuleerde situatie.

De trainingen, zowel theorie- als praktijklessen, staan onder auspiciĆ«n van hoofd Viroscience Marion Koopmans en worden gegeven door experts van de afdeling. Koopmans: "Er zijn veel mensen druk bezig geweest om dit voor elkaar te krijgen, en dat is fantastisch. Ik hoop dat we daarmee een klein beetje kunnen bijdragen aan de ebola-bestrijding.’’

De mobiele laboratoria en andere noodzakelijke goederen in de strijd tegen ebola werden in oktober door het Nederlandse Joint Support Ship Karel Doorman naar West-Afrika gebracht. Vandaag vertrekt de Karel Doorman opnieuw naar het getroffen gebied en komt naar verwachting in de laatste week van december aan in West-Afrika.

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid, Welzijn en Sport): "Het is duidelijk dat we kennis en kunde in huis hebben om te helpen bij de bestrijding van ebola. Daar mogen we trots op zijn. Belangrijker is dat mensen bereid zijn ter plekke te werken. Dat doen ze niet voor zichzelf maar in het belang van anderen. Ik heb daar diep respect voor."

De teams van laboranten zijn via ebolajobs.nl geworven. Bent u laborant, verpleegkundige of arts met ervaring in crisisgebieden (verplichte ervaring!)? Meld u zich dan aan via  ebolajobs.nl.