Save the Children opent nieuw ebola behandelcentrum in Liberia

Deze week heeft Save the Children in Liberia een nieuw behandelcentrum voor ebolapatiënten geopend. Het centrum wordt gerund door de organisatie International Medical Corps (IMC).

De stad Bong – waar het centrum zich bevindt – is een van de vijf steden in Liberia die het zwaarst is getroffen door de uitbraak. Deskundigen beweren dat het aantal besmette mensen kan oplopen tot 1.4 miljoen  aan het begin van het nieuwe jaar. 

“We hebben maar een paar weken om de verspreiding tegen te gaan voordat het nog verder uit de hand loopt”, zegt Mercy Gichuhi, voormalig directeur voor Save the Children in Liberia. “Voor mensen die besmet zijn met het virus is het noodzakelijk dat ze de juiste zorg en behandeling krijgen”. 

De uitbreiding is hard nodig, want het aantal beschikbare plekken was ontoereikend Besmette mensen, waaronder kinderen, worden noodgedwongen weggestuurd. Het is tragisch dat in sommige gebieden mensen worden achtergelaten om te sterven in erbarmelijke omstandigheden omdat niemand ze aan durft te spreken of ze te helpen. 

Save the Children opent binnenkort nog een behandelcentrum in de provincie Margibi. Deze stad is ook zwaar getroffen door de uitbraak. Bijkomend voordeel is dat de centra ook de druk op de reguliere gezondheidszorg zullen verminderen. Deze reguliere zorg ligt zo goed als stil, vanwege het aantal doden onder het medisch personeel en de angst van mensen om gebruik te maken van de medische voorzieningen. 

Sinds augustus zijn er alleen al in Margibi twintig gezondheidsmedewerkers gestorven aan ebola. Verplegend personeel is zich onvoldoende bewust hoe ebola te herkennen en missen de medische middelen om het virus te kunnen behandelen. 

Save the Children zal de komende tijd nog tien tijdelijke zorgcentra openen in Liberia. De ebolazorgcentra vullen de behandelcentra goed aan, want kunnen de primaire onderzoeken en vaststelling van het dragen van het virus overnemen van de behandelcentra. Deze aanpak zal ervoor zorgen dat meer mensen geholpen kunnen worden. Daarnaast zullen we ook familieleden van de patiënten gaan trainen om te helpen bij de zorg van de patiënt en om onnodige afstand tussen familie en patiënt te verminderen. Deze afstand is ontstaan door misverstanden over de wijze van overdracht van het virus.
Er is veel hulp nodig om de getroffen gebieden te steunen. De ebola-uitbraak in West-Afrika zal de komende maanden alleen maar erger worden, zo verwacht de Wereldgezondheidsorganisatie.

Doneer vandaag nog. We hebben uw hulp keihard nodig.