Save the Children slaat alarm: Omstandigheden vluchtelingen Zuid-Soedan zorgelijk

Sinds het uitbreken van het geweld in december vorig jaar, zijn met name mensen uit de provincies Jonglei en Upper Nile op drift geraakt. De helft van hen is de grens overgestoken met Oeganda, Ethipie, Soedan en Kenia. Circa 500.000 mensen zijn in Zuid-Soedan op drift en hebben onder andere veiligheid gezocht in Lakes District.

Gevluchte kinderen moeten nu nieuwe problemen het hoofd bieden, amper bijgekomen van het geweld en een lange, gevaarlijke reis op zoek naar een veilige plek. Sabine Copinga van Save the Children is op dit moment in vluchtelingenkamp Minkaman in Zuid-Soedan en sprak de afgelopen dagen met tientallen kinderen: “Een blik is genoeg om te zien dat deze kleintjes het zwaar hebben: in hun ogen is te lezen dat ze veel hebben meegemaakt. Zonder uitzondering hebben de kinderen gezien hoe gewapende mannen hun dorp binnenvielen, alles plunderden en zonder pardon de dorpsbewoners doodden. De kinderen zijn in volledige paniek de bush ingerend en uiteindelijk hier aangekomen. Ook fysiek hebben ze het zwaar: ik zie veel ondervoede lijfjes, zweren en verwondingen.”

De leefomstandigheden zijn erbarmelijk: veel families leven in tenten gemaakt van stukjes plastic en stokken of onder bomen. Nu het regenseizoen is aangebroken, zijn grote delen van het kamp overstroomd. De laatste schamele bezittingen zijn doorweekt en de waterpoelen zijn een bron van infecties. Door de wateroverlast overstromen latrines. Met alle gevaren van dien. Copinga: “De omstandigheiden in het kamp zijn zwaar: mensen die geen plek onder een boom hebben kunnen bemachtigen staan met hun tentje in de brandende zon, waar de temperatuur oploopt tot ver boven de 40 graden. Nu het regenseizoen is aangebroken, is het terrein veranderd in een modderpoel. Dit levert een bron van infecties op en zorgt voor overstromingen. De weersomstandigheden maken het moeilijke leven voor de vluchtelingen nog zwaarder.”

Er is dringend meer geld nodig om noodhulp te bieden in Zuid-Soedan en in de buurlanden. Door de grote instroom van vluchtelingen in de omringende landen, zijn ook daar de voorzieningen ontoereikend. Geef ook op giro 809 en help kinderen in Zuid-Soedan.

Photo credits: Chris de Bode