Update hulpverlening Filipijnen

Op 8 november 2013 raasde de allesverwoestende tyfoon Haiyan over de Filipijnen. Het was de dodelijkste storm die ooit aan land kwam. Daarnaast verloren miljoenen mensen hun huis en bron van inkomen. Nu, bijna een jaar later, werkt de Filipijnse bevolking met man en macht om hun leven weer op te bouwen. Save the Children biedt hen hulp en ondersteuning bij het verwerken en het opnieuw opbouwen van hun toekomst.

Onderdak
Save the Children heeft direct na de ramp  families van tijdelijk onderdak kunnen voorzien. Door het beschikbaar stellen van tentzeil en touw konden families zichzelf beschermen tegen de wind en hevige regen.
Voedsel en sanitaire voorzieningen
Noodhulppakketten werden in de eerste 4 weken na de ramp uitgedeeld. In deze pakketten bevonden zich schoon drinkwater en de nodige huishoudelijke basisbehoeftes. Daarnaast hebben we Solar lampen (Waka Waka) uitgedeeld aan de families die geen elektriciteit tot hun beschikking hadden. Hierdoor is het voor kinderen mogelijk om huiswerk te maken of te studeren. We delen vouchers uit waarmee families hun dagelijkse voedselbehoefte kunnen aanschaffen en hun buskaartje naar school mee kunnen betalen.

Levensonderhoud
Save the Children ondersteunt gezinnen op het eiland Panay bij het opnieuw opstarten van hun bedrijf. We bieden hulp bij het repareren van vissersboten en netten. Andere families vinden werk in de oester en zeewierteelt. Via Save the Children nemen zij deel aan trainingen over financieel beheer, weerbaarheid en natuurbehoud zodat zij in november 2014 kunnen starten met de teeltactiviteiten.

Onderwijs
Kinderen hebben een rugzak gekregen met schoolmateriaal als pennen, boeken en schriften zodat zij naar school kunnen gaan in een veilige omgeving. Daarnaast zijn er onderwijspakketten uitgedeeld aan leraren op 7 scholen. In de pakketten bevinden zich schoolborden, boeken en andere materialen voor de leraar zodat er les gegeven kan worden.