Verloren $1 biljoen kan einde maken aan kindersterfte

Een nieuw rapport van Save the Children laat zien dat de 1 biljoen dollar (750 miljard euro) die illegaal uit ontwikkelingslanden verdwijnt, te voorkomen kindersterfte maar liefst twintig jaar eerder de wereld uit zou kunnen helpen.

Het rapport “Tackling Taxs and Saving Lives” laat zien dat jaarlijks $1 biljoen ontwikkelingslanden verlaat door illegale geldstromen zoals belastingontduiking, witwasserij en omkoping. Hierdoor hebben overheden minder middelen om de armste en meest kwetsbare kinderen te helpen.

Het behouden van dit ‘verloren’ geld had kunnen zorgen voor het duurzaam tegengaan van kindersterfte van kinderen onder de vijf jaar. Het rapport laat zien dat er wereldwijd een einde aan te voorkomen en genezen kindersterfte zou kunnen zijn gemaakt met dit geld, waardoor er een voorsprong van 20 jaar zou ontstaan. De huidige verwachting is dat te voorkomen kindersterfte pas in 2050 uitgebannen is. Met het tegengaan van illegale geldstromen zou dit echter teruggebracht kunnen worden naar 2030.

Als ontwikkelingslanden 20% van de belastingopbrengsten uit het Bruto Binnenlands Product zouden hebben gebruikt dan zouden elk jaar 287.000 kinderlevens gered kunnen worden of 72 miljoen mensen zouden toegang hebben tot schoon water.

Tijdens de bijeenkomst van ministers van FinanciĆ«n in AustraliĆ« in juni voor de G20 top hebben we opgeroepen tot:

  • Grotere transparantie van bedrijven: bij 70% van de grootste corruptieschandalen waren anonieme lege vennootschappen gebruikt waarvan de daadwerkelijke eigenaar niet te duiden was. Transparantie helpt overheden, journalisten en burgers om corruptie tegen te gaan.
  • Het openbaar maken van winsten: als multinationale bedrijven hun winsten en belastingen in alle landen waar zij werken openbaar moeten maken, dan wordt het moeilijker om belastbare winsten te verplaatsen naar belastingparadijzen.
  • Het delen van belastinginformatie: als belastingdiensten informatie zouden delen met ontwikkelingslanden, dan zou dit de belastingontduiking voorkomen.

Het is van belang dat landen zelf in staat zijn om bij te dragen aan het terugdringen van de armoede in hun land. Een van de beste manieren om fondsen hiervoor veilig te stellen is door ervoor te zorgen dat geld beschermd blijft en niet illegaal het land verlaat.