1 op de 3 kinderen in Jemen ondervoed door conflict

Door het aanhoudende geweld in Jemen zijn 1,3 miljoen kinderen onder de 5 jaar ondervoed, van wie bijna de helft levensbedreigend. “Elke dag dat het conflict langer duurt, komen we dichter bij een hongersnood”, aldus Edward Santiago, directeur van Save the Children Jemen.

Het straatarme Jemen heeft altijd al een groot aantal ondervoede kinderen, maar sinds de escalatie van het geweld eind maart is hun aantal fors toegenomen. Dat komt omdat er bijna geen voedsel meer het land binnenkomt, terwijl Jemen voor 80 tot 90% afhankelijk is van voedselimporten. Door de schaarste zijn de prijzen enorm gestegen en is voedsel voor veel inwoners onbetaalbaar geworden. Om een voorbeeld te geven: de prijs van bonen is met 82% gestegen, die van meel met 57%. Daarnaast is kookolie drie keer zo duur als voorheen, waardoor het dagelijks bereiden van een warme maaltijd voor velen onmogelijk is geworden.

Lege maag 
Circa 8 miljoen kinderen krijgen dagelijks te weinig eten en velen weten niet wanneer ze hun volgende maaltijd zullen nuttigen. Zoals de 7-jarige Marwan. “Ik eet graag eieren en kaas als ontbijt, maar sinds afgelopen maart heb ik zo´n ontbijt niet meer gehad. Als ik weer eens met een lege maag naar school ga, hoop ik maar dat ik de volgende dag wel kan ontbijten.” Zijn oudere zus Amira vult aan: “Als we geluk hebben, kunnen we 1 kip per week kopen. Maar we leven met 19 familieleden bij elkaar, dus van die ene kip moeten 19 mensen eten. Geen wonder dat we vaak met honger naar bed gaan.” 

Steun van de Nederlandse overheid
Ondervoeding is niet alleen het gevolg van te weinig (gevarieerd) eten, maar ook van diarree en darminfecties. Deze ziektes worden veroorzaakt door een gebrek aan schoon drinkwater en hygiëne. Save the Children werkt daarom sinds 2 jaar in de zwaar getroffen provincie Hajjah aan betere water- en sanitaire voorzieningen. Dankzij een financiële bijdrage van de Nederlandse overheid kunnen wij het komende jaar nog eens 110.000 mensen in Hajjah voorzien van schoon drinkwater en hygiëneartikelen. We brengen drinkwater naar de mensen toe met vrachtwagens, repareren watervoorzieningen en zorgen dat scholen en klinieken weer water- en sanitaire voorzieningen krijgen.   

420.000 mensen geholpen 
Sinds het conflict in maart van dit jaar oplaaide, heeft Save the Children meer dan 420.000 mensen, onder wie 235.000 kinderen, voorzien van medische zorg, voedsel, water, hygiëneartikelen en psychologische hulp.