320.000 kinderen dakloos in Nepal

Na de aardbeving in Nepal leven 320.000 kinderen noodgedwongen buiten in barre omstandigheden. Save the Children vreest dat deze situatie nog maanden kan duren.  

 “Een week na de aardbeving wordt de volledige omvang van de ramp steeds duidelijker”, aldus Pim Kraan, directeur van Save the Children. “Veel van de 320.000 kinderen hebben alles verloren – hun huis, warme kleren en soms ook hun familie.” 

Risico's voor de gezondheid
In de meest afgelegen bergachtige gebieden, alleen bereikbaar per helikopter, slapen kinderen en baby’s buiten zonder enige bescherming tegen de kou en zware regenval. In de meer toegankelijke gebieden heeft Save the Children dekzeilen, dekens en babypakketten uitgedeeld in tijdelijke opvangkampen. Toch blijven ook hier kinderen kwetsbaar voor ziektes door de kou en de onhygiënische omstandigheden waarin zij moeten leven.   

​Ouders en kinderen die buiten slapen lopen het risico om griep, diarree of een longontsteking op te lopen. Ook bestaat het gevaar van blootstelling aan asbest. Veel huizen en kantoren in Nepal werden gebouwd met behulp van asbest en door de aardbeving is dit vrijgekomen. 

Staand de nacht doorbrengen
Kesang is net moeder geworden en vertelt dat ze doodsbang was om met haar pasgeboren baby buiten te slapen. “We hebben alleen maar een plastic zeil boven onze hoofden en we kunnen niet op  de grond gaan liggen, want die raakt binnen de kortste keren doorweekt. Daarom moeten we heel de nacht blijven staan. Ziektes verspreiden zich gemakkelijk in deze omstandigheden en ik ben bang dat mijn baby ziek zal worden.”

Wat doet Save the Children
“Het risico dat er ziektes uitbreken is erg groot. Daarom zetten wij alles op alles om zo snel mogelijk hygiënepakketten, dekzeilen en warme slaapzakken uit te delen aan alle kinderen die het hard nodig hebben”, aldus Kraan.

Save the Children heeft veel van de al in het land aanwezige noodhulp verdeeld. We hebben duizenden mensen kunnen bereiken met noodhulppakketten, babykleertjes en voedsel. Drie vliegtuigen en enkele vrachtwagens met hulpgoederen zijn vanuit India, de Filipijnen en Dubai onderweg naar Nepal. Daarnaast zorgen we in de tijdelijke opvangkampen voor veilige speelplekken voor kinderen.