Angst groot na tweede aardbeving Nepal

Duizenden Nepalezen hebben de nacht op straat doorgebracht, uit angst voor naschokken en vallend puin. “Kinderen en hun families in de zwaarst getroffen gebieden zijn doodsbang”, aldus Sanjana Shrestha van Save the Children Nepal. 

Bij de aardbeving van dinsdag 12 mei zijn volgens de Nepalese autoriteiten tot nu toe zeker 65 mensen om het leven gekomen en 2000 gewonden gevallen. Maar de vrees bestaat dat er meer slachtoffers onder het puin liggen. 

“Het effect van deze nieuwe aardbeving is groot”, vertelt Sanjana Shrestha. “Mensen waren net bezig om weer wat op te krabbelen na de aardbeving  van ruim twee weken geleden, waarbij meer dan 8.000 doden vielen. Nu zijn we weer terug bij af.”

De beving trof 32 van de 75 districten in Nepal. Vooral Dolakha en Sindhupalchok zijn hard getroffen. Alleen al in Dolakha is 90% van de huizen verwoest. Bovendien is er melding gemaakt van aardverschuivingen in minimaal zes districten.

Save the Children bekijkt momenteel welke hulp de getroffen families het hardst nodig hebben. “Een paar dagen geleden is er een vliegtuig gearriveerd met aan boord 44 ton tentzeilen, tenten, hygiĆ«nepakketten en pakketten met huishoudelijke spullen, dus we kunnen onze hulpverlening meteen opschalen. En het is ook nodig om snel te reageren, want binnenkort starten de moessonregens.”

Save the Children heeft tot nu toe 67.000 mensen van de meest noodzakelijke hulp kunnen voorzien, zoals tentzeilen en hygiĆ«nepakketten. Daarnaast zijn we bezig om mobiele klinieken in te richten waar medische zorg geboden kan worden. 

Voorlopig kunnen duizenden kinderen niet naar school. Het Nepalese Ministerie van Onderwijs heeft verklaard dat de scholen tot 29 mei gesloten blijven.