Babysterfte dreigt door moessonregens Nepal

Duizenden pasgeboren baby’s  in Nepal dreigen ernstig ziek te worden of zelfs te sterven door gebrek aan medische zorg.  Zeker als binnenkort de regentijd aanbreekt, is het risico op cholera en andere besmettelijke ziektes groot.

Door de aardbevingen van 25 april en 12 mei zijn ook bijna 93.000 zwangere vrouwen getroffen. Velen van hen leven nu op straat, in de kou, onder een plastic zeil en in slechte hygiënische omstandigheden.  Hun pasgeboren baby’s lopen grote risico’s.  “ Het drinkwater is sinds de aardbeving geel”, vertelt Rupa, moeder van een drie maanden oude baby. “En de grond waarop we slapen, is helemaal doorweekt. Ik maak me grote zorgen over mijn baby en al die andere kleine kinderen. Zullen ze dit wel overleven? ”

“Vlak na hun geboorte zijn baby’s het meest kwetsbaar ”, zegt dr. Louisa Baxter, gezondheidscoördinator van Save the Children in Nepal.  “De eerste dagen in een mensenleven zijn van cruciaal belang. Eenvoudige dingen, zoals het ontbreken van een steriele schaar om de navelstreng door te knippen of het gebrek aan een schone, droge slaapplek, kunnen dodelijk zijn.”

In de meest getroffen gebieden zoals Sindhupalchok, Dolakha en Gorkha is bijna driekwart van de klinieken waar moeder-  en kindzorg geleverd wordt, beschadigd of verwoest. Daarom is het van het grootste belang om te zorgen dat vrouwen op een veilige plek kunnen bevallen. Save the Children heeft daarom mobiele klinieken en noodhospitalen ingericht in zeven districten waar alle gezondheidszorgvoorzieningen verloren zijn gegaan. Ook geven we moeders kleertjes en dekens voor hun pasgeboren baby’s en verstrekken we materialen voor een veilige bevalling aan klinieken. Daarnaast distribueren we onder andere tentzeilen,  voedsel en waterzuiveringstabletten.