Bijna 30 landen kwetsbaar voor een nieuwe epidemie

Save the Children waarschuwt dat bijna 30 landen zeer kwetsbaar zijn voor een epidemie die de toekomst van miljoenen kinderen in gevaar kan brengen. Dit zegt de organisatie in het nieuwe rapport ‘Een Wake Up Call: Lessen over ebola voor de gezondheidszorg van de hele wereld’.

Het rapport rangschikt de armste landen van de wereld over de kwaliteit van hun publieke gezondheidszorg. 28 landen hebben een zwakkere afweer dan Liberia, waar, naast Sierra Leone en Guinee, de huidige ebola epidemie al meer dan 9.000 mensen het leven heeft gekost.

Save the Children benadrukt dat een steeds mobielere bevolking de kans op de uitbraak van een besmettelijke ziekte vergroot. Daarnaast komen er elk jaar twee nieuwe infectieziektes bij die overdraagbaar zijn door dier en mens. Het is van cruciaal belang om te investeren in sterkere gezondheidssystemen om de snelle verspreiding van een virus, zoals de recente ebola-uitbraak in West-Afrika, te vermijden.

Het rapport adviseert ook dat voorkomen van een dergelijke epidemie beter is dan genezen. De ebola hulpverlening in West-Afrika kostte 4,3 miljard dollar terwijl het versterken van de gezondheidszorg $1,58 miljard zou hebben gekost.

Vooruitlopend op de ‘Ebola Top’ die vandaag plaatsvindt in Brussel, waarschuwt Save the Children dat naast onmiddellijke steun aan Sierra Leone, Guinee en Liberia ook geleerd kan worden uit deze epidemie voor de toekomst van andere kwetsbare landen over de hele wereld.

Directeur Pim Kraan zegt: ‘Een robuust stelsel van gezondheidszorg had ebola in zijn begin stadium kunnen stoppen. Dit zou duizenden kinderlevens hebben bespaard. Zonder opgeleide gezondheidsmedewerkers en een goed functionerend gezondheidssysteem is de kans groot dat een soortgelijke epidemie zich kan verspreiden over de hele wereld.”

Download het rapport ‘Een Wake Up Call: Lessen over ebola voor de gezondheidszorg van de hele wereld’.