Dorp in Kirgizië bouwt enorme muur om modderstromen tegen te houden

In het 2000 inwoners tellende dorp Dostuk in Kirgizië heeft de kleine gemeenschap de afgelopen 5 jaar te maken gehad met ernstige modderstromen als gevolg van zware regenval. Alleen al in 2012 overstroomde Dostuk 11 keer. Om toekomstige risico’s het hoofd te bieden, heeft  Save the Children een door de Europese Unie gefinancierd programma gerealiseerd: het Disaster Preparedness Programma (DIPECHO) VIII project.

Ook de lokale school met 319 studenten bleek bijzonder kwetsbaar. "Door de modderstromen was het schoolterrein bedekt met stenen en modder, waren klaslokalen onbruikbaar en konden kinderen tijdelijk niet naar school. Huizen in de buurt van de school raakten zwaar beschadigd. Dit zorgde voor veel problemen in het leven van de inwoners van Dostuk," aldus schooldirecteur Kaliman Sheralieva. Om adequaat te kunnen reageren op aardverschuivingen en om in de toekomst rampen te voorkomen, is een groep schoolkinderen en een Community Emergency Response Team (CERT) samengesteld. Het 16 leden tellende team bestaat uit dorpsbewoners, leerkrachten, gezondheidswerkers en lokale ambtenaren. In het dorp werd een opleiding aangeboden over noodplannen, waarschuwingssystemen en rampenbestrijding op scholen en in huishoudens. Evacuatietrainingen voor schoolkinderen waren onderdeel van de opleiding.

Samen met de bijdrage van de lokale gemeenschap, is een 3 meter hoge en 35 meter lange beschermingsmuur aangelegd om zowel de school als de schoolkinderen en de dorpsbewoners te beschermen tegen toekomstige modderstromen en andere natuurrampen. CERT lid Gulchehra Kashimova: "Van dit project profiteert ons hele dorp en leert hen hoe te gedragen vóór, tijdens en na een ramp. Bedankt Save the Children voor jullie steun en vertrouwen en jullie hulp om goed voorbereid te zijn op toekomstige rampen.”