Drie maanden na de aardbevingen zitten kinderen in Nepal nog vol angst en onzekerheid

Precies drie maanden na de aardbevingen in Nepal tonen bijna 2.000 kinderen, die de aardbevingen hebben overleefd, zich bezorgd en onzeker over hun leven in tenten en overvolle opvangplekken. Dit blijkt uit een van de grootste onderzoeken ooit, gehouden onder kinderen vlak na een ramp. Ook is er angst voor hun gezondheid en er is zorg over hun toekomst als ze niet naar school kunnen terugkeren.

Save the Children deed dit onderzoek samen met Plan International, UNICEF en World Vision en waarschuwen voor de ernstige risico’s voor de gezondheid, het welzijn en de bescherming van deze kwetsbare kinderen tijdens het komende regenseizoen. Uit het onderzoek After the earthquake: Nepal’s children speak out blijkt een diepe angst voor en ongerustheid over een gebrek aan privacy, mogelijke aanvallen door wilde dieren, seksueel geweld en de kwetsbaarheid in de tijdelijke onderkomens zelf. Daarnaast vertellen kinderen ook over een enorme drive om elkaar te helpen. De kinderen tonen opmerkelijk veel veerkracht en optimisme en zitten vol idee├źn over de wederopbouw om weer terug te kunnen keren naar een normaal leven. Zo doen ze een beroep op de regering om hun schoolboeken en ander lesmateriaal snel te vervangen en willen de kinderen zo snel als het kan les in tenten en tijdelijke onderkomens.

Eind mei/begin juni jl. voerden de vier hulporganisaties gesprekken met in totaal 1.838 kinderen uit de 14 meest getroffen districten. Dit gebeurde in nauwe samenwerking met de Nepalese overheid.

Save the Children, directeur Pim Kraan: “Tienduizenden kinderen leven nog in slechte onderkomens, terwijl het regenseizoen in rap tempo nadert. Het een race tegen de klok om alle kinderen voldoende hulp en bescherming bieden, op het moment dat het regenseizoen begint.”

Plan International, Save the Children, UNICEF en World Vision zijn verenigd in de Samenwerkende Hulporganisaties (Giro555) en zamelen sinds 27 april jl. geld in voor hulp aan de slachtoffers van de aardbeving. Met de giften van het Nederlandse publiek wordt momenteel al noodhulp verleend in getroffen districten. Bij de ramp kwamen 8.712 mensen om het leven en raakten meer dan 22.000 mensen gewond.