Giro 555 haalt meer dan € 24 miljoen op voor Nepal

"Kinderen beginnen langzaam weer te lachen.”

Bijna twee maanden na de aardbeving in Nepal staat de teller van Giro555 op € 24.465.464,04 euro, dat maakte Radio 2 DJ Gijs Staverman op 19 juni vanuit Nepal bekend.

Staverman reisde samen met Giro555-actievoorzitter Gijs de Vries door de gebieden die het zwaarst zijn getroffen, om te zien hoe het na de aarbeving gaat met de Nepalezen en met de hulpverlening.

Sinds de aardbeving heeft Save the Children ruim 50.000 mensen met noodhulp bereikt. Focus van de hulp ligt op tijdelijk onderdak, speciale baby pakketten en sociale activiteiten voor kinderen. Zo distribueerde Save the Children onder andere water- en hygiene kits en noodhulppakketten in het Gorkha- Dhading- en Sindhupalchowk-district. Ook werden er gemeenschappelijke waterbronnen gerepareerd en tijdelijke poliklinieken neergezet. Gijs Staverman: "Kinderen beginnen langzaam weer te lachen. De mensen zijn volledig afhankelijk van hulp. Ook de hulpverleners geven aan dat er nog veel opgebouwd moet worden. Dus mensen mogen blijven storten. Er mag nog meer bij.”

Nepal werd in april en mei getroffen door aardbevingen, waarbij meer dan 8.700 mensen om het leven kwamen. Meer dan een half miljoen huizen zijn verwoest. De schade aan de economie van het land loopt in de miljarden.