Hulpverlener Save the Children over de aardbeving: “Ik ben nog nooit zo bang geweest”

Save the Children medewerker Brad Kerner werkt in Nepal als specialist gezondheidszorg. Ten tijde van de aardbeving was hij met vrienden aan het wandelen in de buurt van Pokhara, vlak bij het epicentrum van de beving.

Hij vertelt: “We waren aan het genieten van onze vrije dag, totdat we de aarde opeens voelden trillen. Ik zag mensen uit hun huizen rennen, maar de grond beefde zo dat ze omvielen. Mijn vrienden en ik  hielden elkaar stevig vast. Het was doodeng. Ik ben nooit eerder zo bang geweest. Gebouwen stortten als kaartenhuizen in elkaar. We hoorden overal honden blaffen. De aardbeving duurde maar iets meer dan een minuut, maar het leek een eeuwigheid.” 

Hij is direct teruggekeerd naar de hoofdstad en werkt nu samen met zijn collega’s 24 uur per dag om kinderen en hun families te voorzien van water, voedsel, medicijnen en tentzeilen. 

Speciale aandacht gaat uit naar moeders en hun pasgeboren baby’s. In samenwerking met de Nepalese overheid delen we 2.000 babykits uit aan pas bevallen vrouwen.

“We doen alles wat we kunnen om kinderen gezond te houden,” vertelt Brad. “Ik maak me grote zorgen over het welzijn van kinderen. Er is een tekort aan schoon drinkwater en veel wc’s en wasvoorzieningen zijn kapot, dus de kans op besmettelijke ziektes als cholera en diarree is groot. Vooral kinderen kunnen hier het slachtoffer van worden.”