Internationale Dag tegen Kinderarbeid

12 juni is de Internationale Dag tegen Kinderarbeid. Dat betekent dat wereldwijd aandacht wordt gevraagd voor werkende kinderen. Want nog steeds werken er wereldwijd 215 miljoen kinderen, het merendeel onder zware en gevaarlijke omstandigheden. India heeft met 12,6 miljoen kinderen het hoogst aantal kinderarbeiders wereldwijd.

In India werken kinderen, sommigen niet ouder dan zeven jaar, veelal gedwongen en onder zware omstandigheden. In de hoofdstad Delhi wonen naar schatting alleen al 1,5 miljoen kinderarbeiders. Veel kinderen werken in de kledingindustrie. Zoals de 12-jarige Qayum. Hij woont samen met zijn moeder, broer en zus in een sloppenwijk en maakt lange werkdagen van ruim twaalf uur achter de borduurtafel. Zijn leven bestaat uit werken, eten en slapen. Qayum heeft geen vrienden omdat hij geen tijd heeft om te spelen.

Save the Children wil kinderarbeid uitbannen uit de kledingindustrie en de situatie van kinderarbeiders verbeteren. Met steun van TommyCares van Tommy Hilfiger heeft Save the Children in India vier activiteitencentra opgezet. Hierdoor kunnen kwetsbare kinderen als Qayum twee uur per dag leren en spelen. Via versneld onderwijs en daarna een beroepsopleiding krijgen ze de kans om een toekomst voor zichzelf te bouwen.  In de gebieden waar kinderarbeiders werken zijn zorgcentra, die dienst doen als aanspreekpunten. We dragen zorg voor medische controles en ondersteunen voormalige kinderarbeiders en kinderen die kwetsbaar zijn voor kinderarbeid met geboorteregistratie en andere documenten. Met deze documenten kunnen zij juridische aanspraak maken op bescherming door de overheid.

Benieuwd naar het leven als kinderarbeider in de sloppenwijken van Delhi? Bekijk het filmpje.