Internationale noodhulpoperatie Save the Children in volle gang

Tienduizenden kinderen hebben voor de derde nacht op rij in de buitenlucht geslapen uit angst voor nieuwe bevingen. Door de kou en de regen lopen zij het risico onderkoeld te raken -met alle risico’s van dien.

Save the Children medewerker Roger Hodgson in Nepal: “Veel huizen zijn verwoest of zwaar beschadigd.  Mensen slapen op straat, omdat ze bang zijn voor naschokken. We maken ons grote zorgen over de gezondheid van jonge kinderen. Door onderkoeling lopen zij het risico om longontsteking op te lopen. In combinatie met het gebrek aan medische zorg en medicijnen levert dit levensgevaarlijke situaties op.”

Er is dringend behoefte aan medische voorzieningen en medicijnen. Ziekenhuizen en artsen hebben de grootste moeite om de stroom gewonden te behandelen. “Pasgeborenen en hun moeders, baby’s en peuters hebben onze zorg hard nodig”, vertelt Hodgson. “Vooral in afgelegen gebieden is de nood hoog.”

In alle getroffen regio’s is grote behoefte aan schoon drinkwater, voedsel, tenten en medicijnen. De hulpverlening is gestart, maar wordt bemoeilijkt door de ingestorte infrastructuur.

Volgens onze medewerkers zijn 30 van Nepals 75 districten, vooral in de westelijke en centrale regio’s, getroffen door de aardbeving. Werkende communicatiemiddelen in het land zijn nog schaars, waardoor gedetailleerde informatie uit ge├»soleerde gebieden maar mondjesmaat naar buiten komt. Teams van Save the Children zijn onderweg naar deze moeilijk bereikbare gebieden om de omvang van de schade en de hulp die nodig is te inventariseren.

Save the Children is een grote hulpoperatie gestart: ervaren noodhulpspecialisten uit ons internationale netwerk zijn inmiddels aangekomen of onderweg. Vliegtuigen met hulpgoederen zijn vanuit de Filipijnen en Dubai onderweg naar Nepal. Aan boord zijn o.a. tentzeilen, water, voedsel en hygi├źnepakketten. Vanuit India zijn vrachtwagens met hulpgoederen onderweg. Naar verwachting zal de distributie in de loop van maandag van start gaan. Op dit moment wordt de aanwezige voorraad in Nepal uitgedeeld aan kinderen en hun families. Zo worden in samenwerking met de overheid van Nepal 2.000 babykits uitgedeeld aan pas bevallen vrouwen en hun baby’s. Zij zijn een van de meest kwetsbare groepen na een dergelijke ramp.