Kinderen slachtoffer van geweld Zuid-Soedan

Save the Children is geschokt door berichten dat de afgelopen twee weken tientallen kinderen in Zuid-Soedan zijn gedood, verminkt, verkracht of ontvoerd. Ook de voortdurende rekrutering van kinderen door de strijdende partijen baart ons grote zorgen.

Uit verhalen van overlevenden blijkt dat in Unity State meisjes van soms nog maar 7 jaar oud zijn verkracht en vermoord en dat jongens van nog geen 10 jaar oud gedongen werden te gaan vechten als kindsoldaat. Het doden, verminken, verkrachten en ontvoeren van kinderen zijn grove schendingen van de kinderrechten.  Save the Children roept alle strijdende partijen op hier een einde aan te maken. Ook steunen we de oproep van Unicef om deze gruweldaden grondig te onderzoeken en de verantwoordelijken ter verantwoording te roepen.  
 
Meer dan 13.000 Zuid-Soedanese kinderen vechten op dit moment als kindsoldaat.  Zowel de troepen van president Salva Kiir als de rebellen van voormalig vicepresident Riek Machar maken zich schuldig aan het gedwongen rekruteren van kindsoldaten.  Volgens ooggetuigen hebben gewapende kinderen bij aanvallen op dorpen verschillende burgers gedood.  

Vanwege het aanhoudende  geweld hebben twee van onze lokale partnerorganisaties hun hulp aan 875 kinderen tijdelijk moeten neerleggen.  Save the Children eist een vrije en veilige toegang tot de gebieden waar gevochten wordt om kinderen de noodzakelijke hulp te bieden.