Kloof tussen arm en rijk in steden groeit

Kinderen die opgroeien in sloppenwijken in ontwikkelingslanden, hebben minstens twee keer zoveel kans om voor hun vijfde levensjaar te overlijden dan hun leeftijdgenoten in rijke wereldsteden. Er ontstaat een steeds grotere kloof tussen arm en rijk in steden, waardoor een ‘Survival of the Richest’ ontstaat. Dat blijkt uit het 16e State of the World’s Mother Report ‘The Urban Disadvantage’ van Save the Children.

Voor het eerst in de geschiedenis leeft meer dan de helft van de wereldbevolking in steden. Vooral in ontwikkelingslanden trekken steeds meer moeders en hun kinderen naar de grote stad, op zoek naar een beter leven. Naar verwachting zal het aantal stedelingen alleen maar toenemen: van 6 op de 10 in 2030 naar 2 op de 3 in 2050. De overlevingskansen van kinderen in sloppenwijken zijn klein. Door een gebrek aan schoon drinkwater, sanitaire voorzieningen en medische zorg lopen zij grote risico’s.   

Om dodelijke ziektes en ondervoeding te voorkomen, is het van het grootste belang om de gezondheidszorg voor moeders en kinderen aan de onderkant van de samenleving te verbeteren. Save the Children investeert daarom in goede gezondheidszorg in bijvoorbeeld India, waar een arm kind 3 tot 5 keer zoveel kans loopt om te sterven dan een rijke leeftijdgenoot. In onze mobiele kliniek kunnen kinderen uit de sloppenwijken van New Delhi terecht voor inentingen, wondverzorging en andere noodzakelijke medische zorg. De klinieken bieden bovendien ruimte aan de kinderen om onbezorgd met elkaar te spelen, tekenen en sporten.

Save the Children publiceert elk jaar rond Moederdag haar State of the World’s Mother Report. Op basis van indicatoren zoals kind- en moedersterftecijfers, het opleidingsniveau van vrouwen en meisjes, inkomen en de vertegenwoordiging van vrouwen in de politiek, worden 179 landen met elkaar vergeleken. Op dit moment is Noorwegen de beste plek om moeder te zijn. Moeders in Somalië zijn, net als vorig jaar, het slechtst af. Nederland staat op de zesde plaats in de Moeder Index.

Klik hier voor het rapport.