Levens van 14 miljoen Jemenieten in gevaar door aanhoudende bombardementen

Zware bombardementen in augustus jl. op de havenstad Hodeida hebben ernstige gevolgen voor de toch al catastrofale humanitaire situatie in Jemen, waarschuwt Save the Children. Hoedeida is een belangrijke toegangspoort voor hulp- en handelsgoederen naar het midden en noorden van het land, waar 14 miljoen inwoners afhankelijk zijn van basale hulp.

De belangrijke en grote havenstad aan de Rode Zee vormt een belangrijke schakel voor de aanvoer van hulpgoederen als voedsel en medicijnen maar ook handelsgoederen en benzine. In heel het land heeft 80% van de bevolking (21 miljoen mensen) acuut hulp nodig. De schade aan de haven, waaronder opslagruimtes en transportmiddelen, maken het moeilijker voor hulporganisaties die op dit moment proberen om de hulpverlening op te schalen en zich inzetten om hulpgoederen het land in te krijgen.

Het conflict in Jemen heeft een verschrikkelijke impact op kinderen. Sinds de start van het conflict zijn 400 kinderen gedood en 600 gewond geraakt. Maar liefst 5,9 miljoen kinderen in Jemen leiden honger en meer dan 624.000 kinderen hebben hun huis moeten ontvluchten door het geweld. 7,3 miljoen mensen hebben geen toegang tot de gezondheidszorg die ze zo hard nodig hebben.Het is nog niet precies duidelijk wat de gevolgen zijn van de bombardementen op Hodeida, maar er is geen tijd te verliezen. De levens van duizenden kinderen staan op het spel, niet altijd door kogels of geweld maar ook door misbruik, ziektes en ondervoeding.

Sluiting dreigt voor ziekenhuis
Het Al Sabeen ziekenhuis, een van de belangrijkste ziekenhuizen in de hoofdstad Sana’a, staat op het punt haar deuren te moeten sluiten vanwege een tekort aan medische apparatuur en door brandstofgebrek (om vaccins te kunnen koelen). Het ziekenhuis heeft een bereik van rond de 3 miljoen Jemenieten. De dreigende sluiting brengt de levens van duizenden kinderen in acuut gevaar. Save the Children ondersteunt in het ziekenhuis de belangrijkste gezondheidszorgfaciliteiten voor kinderen en zwangere vrouwen. Doordat het ziekenhuis voor medische voorraden afhankelijk is van de Hodeida haven, droogt de bevoorrading van het ziekenhuis door de blokkades in snel tempo op

Save the Children roept alle partijen op om de gevechten te stoppen en om in elk geval burgerdoelen en de infrastructuur die nodig zijn voor humanitaire hulp te ontzien. Alleen met uw steun kunnen we kinderen helpen te overleven in deze zware omstandigheden.