Minister Ploumen en Mabel van Oranje aan het woord over kindhuwelijken

Jaarlijks vinden wereldwijd maar liefst 14 miljoen kindhuwelijken plaats, dat zijn bijna 39.000 kindbruidjes per dag. Die huwelijken hebben veelal afschuwelijke gevolgen voor de meisjes: psychische problemen, isolement, tienerzwangerschappen, verstoting uit de familie, huiselijk en seksueel geweld en vroegtijdig schoolverlaten.

Het onderwerp kindbruiden staat op dit moment nog eens extra hoog op de agenda naar aanleiding van het nieuws dat Syrische kindbruiden asiel hebben aangevraagd in Nederland.

Sinds het begin van de oorlog in SyriĆ« is het aantal gedwongen- en kindhuwelijken van Syrische meisjes in JordaniĆ« verdubbeld, zo constateerde Save the Children vorig jaar al in het rapport ‘Too young to wed’. Volgens onze onderzoekers is dit met name toe te schrijven aan extreme armoede en toenemende angst voor seksueel geweld onder Syrische vluchtelingen. Ouders voelen zich steeds vaker gedwongen om hun kind uit te huwelijken om hen ‘te beschermen’.

Minister Ploumen en Mabel van Oranje aan het woord over kindhuwelijken
Op woensdag 7 oktober 2015 vond de expert meeting Kindhuwelijken plaats bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag. Minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) en Prinses Mabel van Oranje (Girls not Brides) houden deze dag speeches.

De expertmeeting gaat vooral over de vraag wat werkt wel en niet in de strijd tegen kindhuwelijken.In de ochtend tonen vier allianties uit het Fonds voor Bestrijding van Kindhuwelijken (Save the Children, Simavi, Plan Nederland en Stichting Kinderpostzegels) hun geleerde lessen en resultaten in de strijd tegen kindhuwelijken tot nu toe. In het tweede deel van de dag gaan vijf internationale experts met elkaar in gesprek over de complexiteit en uitdagingen rond kindhuwelijken en de bewezen methodes in het tegengaan ervan. De resultaten van de meeting vind je vanaf 8 oktober op onze website.