Naar schatting 5.000 scholen verwoest door aardbeving in Nepal

Naar schatting zijn ruim 5.000 scholen in Nepal volledig verwoest door de aardbeving die het land zaterdag 25 april trof. Alleen al in het district Gorkha is 90% van de 500 scholen verwoest of zwaar beschadigd waardoor 75.000 kinderen niet naar school kunnen.  
 

Het is van essentieel belang voor de toekomst van kinderen om zo snel mogelijk te beginnen met onderwijs in noodlokalen en om de scholen te repareren of herbouwen. Het snel terugkeren in de schoolbanken na een traumatische ervaring als dit, geeft kinderen weer een gevoel van normaliteit in hun ontwrichte leven en het geeft ze de kans om met hun leeftijdsgenoten te praten over hun ervaring. Dit zal hen helpen om de trauma’s te verwerken.

Tienduizenden kinderen brengen inmiddels hun vierde nacht door in de stromende regen en kou. De medewerkers ter plekke berichten dat tenminste 11 dorpen in het Gorkha district volledig zijn verwoest. 80% van de families in deze dorpen zijn alles kwijt geraakt en het merendeel van de medische voorzieningen is weggevallen.

Save the Children richt zich op de zwaarst getroffen gebieden in Nepal, waaronder Gorkha en Kathmandu Valley. Door de ingestorte infrastructuur blijft het een uitdaging om hulpgoederen ter plekke te krijgen. De komende dagen wordt 136 ton aan goederen – waaronder jerrycans, emmers, plastic tent zeilen, zeep en medische apparatuur- het land binnengebracht.