Nationale Actie ‘Nederland Helpt Nepal’ schaalt op

De Nationale Actie ‘Nederland helpt Nepal’ is opgeschaald, nadat het land opnieuw door een zware aardbeving is getroffen. Dat hebben de samenwerkende hulporganisaties achter Giro555 bekendgemaakt. Op radio en televisie zullen daarom deze week nieuwe spots worden uitgezonden met de oproep om te storten op Giro555. “Het is een ramp op een ramp. Hulp is meer dan ooit nodig”, zegt actievoorzitter Gijs de Vries.

Volgens de hulporganisaties zijn de angst en ontreddering onder de lokale bevolking enorm. “Hulporganisaties zijn ter plaatse en zijn de slachtoffers direct gaan helpen”, aldus de Vries. “Deze tweede aardbeving  is opnieuw een klap voor de al zo zwaar getroffen bevolking van Nepal.”

Albert de Haan,  leider van het Cordaid team in Nepal: “Je kon bijna niet lopen, zo hevig bewoog de aarde. De paniek was groot, mensen hielden elkaar vast. Na een adrenalinestoot sta ik nu te trillen op mijn benen.”

Cecila Keizer, landendirecteur van Oxfam Novib in Nepal: “Er heerst grote angst en ontreddering onder de Nepalese bevolking. De gevolgen zijn nog niet goed te overzien, maar ik verwacht dat er gezien de kracht  van deze schok opnieuw grote schade is."

NPO en NOS werken op dit moment aan een nieuwe spot voor Giro555, die ter beschikking wordt gesteld aan zenders en omroepen. Eric Corton zal de spots inspreken.

Slachtoffers
Reuters meldt dat er nu 37 doden en meer dan 1.000 gewonden zijn geteld. In India zijn 5 mensen omgekomen en in Tibet 1. Het district Sindhupalchowk is wederom het zwaarst getroffen. Exacte aantallen en de omvang van de schade moeten nog duidelijk worden. Duidelijk is wel dat de bestaande noodhulpoperatie - die begon na de aardbeving van  25 april - verder opgeschaald moet worden.