Nederland moet budget tegen ondervoeding verdubbelen

Elke vier seconden overlijdt er ergens op de wereld iemand als gevolg van ondervoeding. Vooral kinderen lopen een groot risico. De Nederlandse regering heeft het uitbannen van honger en ondervoeding hoog op de agenda staan, maar behaalt haar eigen doelstellingen bij lange na niet. In plaats van de beoogde 32 miljoen ondervoede mensen, werden er in 2014 maar 8 miljoen bereikt. Bovendien geeft Nederland momenteel minder dan 1% van het ontwikkelingsbudget uit aan nutriëntrijke voeding. Save the Children, Icco en Kinderopvang 2Samen roepen de regering en de Tweede Kamer daarom op het budget voor nutriëntrijke voeding te verdubbelen. ​

Om onze eis kracht bij te zetten, overhandigden dertig kinderen van Kinderopvang 2Samen op donderdag 12 november een petitie aan Tweede Kamerleden. Ook deelden zij 795 hapjes uit aan het publiek. Deze 795 hapjes staan symbool voor de 795 miljoen mensen die honger lijden. De hapjes zijn er in twee varianten: een voedingsrijke, vol vitamines en mineralen, en een voedingsarme.

Race4Survival
De actie vindt plaats in het kader van de Race4Survival, onderdeel van een wereldwijde campagne van Save the Children waarin kinderen politici oproepen om een einde te maken aan kindersterfte. Maar liefst 45% van alle sterfgevallen onder kinderen jonger dan vijf jaar is toe te schrijven aan ondervoeding. De kinderen die het overleven, ondervinden blijvende schade. Zij presteren significant slechter op school en in hun latere werkzame leven. Ondervoeding heeft dus niet alleen zeer schadelijke effecten voor de kinderen zelf, maar ook voor het sociaal en economisch functioneren van de samenleving. 

Tegengaan chronische ondervoeding is slim
Recent onderzoek van het Copenhagen Consensus Center en 82 topeconomen wijst uit dat het tegengaan van chronische ondervoeding bij kinderen één van de slimste ontwikkelingsdoelen is die de wereld zich kan stellen. Iedere dollar die geïnvesteerd wordt, levert op termijn 45 tot soms wel 166 dollar op.