Nederlands consortium krijgt 8 miljoen euro voor noodhulp Noord-Irak

Een consortium van 13 Nederlandse hulporganisaties gaat met steun van de Nederlandse overheid humanitaire hulp verlenen aan vluchtelingen en ontheemden in Noord-Irak. Het consortium, dat wordt gecoördineerd door Cordaid, krijgt 8 miljoen euro.

De oprichting van het Dutch consortium voor Noord-Irak is een reactie op de omvangrijke humanitaire crisis in het noorden van Irak. Aanvallen van IS en andere gewapende oppositionele groepen in juli en augustus 2014, hebben geleidt tot grote aantallen ontheemden in een land dat door het conflict in Syri√ę al veel vluchtelingen kent.

Voor 2015 heeft minister Ploumen tot heden 15,3 miljoen voor Noord-Irak beschikbaar gesteld, waarvan 8 miljoen naar de Nederlandse hulporganisaties gaat. De hulporganisaties zijn allen al actief in Irak en kunnen direct humanitaire hulp verlenen. De VN schat dat er in Irak meer dan 1,8 miljoen mensen ontheemd zijn, waarvan 850.000 door het geweld in 2014.

De humanitaire hulp van het consortium richt zich op voedseldistributie, gezondheidszorg en psychosociale zorg, juridische ondersteuning, onderdak, toegang tot schoon water en distributie van zogenaamde non-food items, zoals dekens, kachels en warme kleding. Volgende week reist een Nederlandse vertegenwoordiger van Cordaid naar Noord Irak om de coordinatie tussen de organisaties af te stemmen. Het humanitaire programma van het Dutch consortium heeft een looptijd van negen maanden.

Het Dutch consortium voor de humanitaire respons aan Noord-Irak bestaat uit de volgende organisaties: CARE Nederland, Cordaid, Dorcas, HealthNet-TPO, ICCO, Oxfam Novib, Stichting Vluchteling, TEAR, Terre des Hommes, Save the Children, War Child, World Vision en ZOA.