Oproep Save the Children aan EU leiders: herstart de redding

Save the Children roept de leiders van de EU op om het redden van kinderen en hun families op de Middellandse Zee de hoogste prioriteit te geven en grootschalige reddingsoperaties te herstarten. We roepen het Nederlands publiek op om deze oproep te ondersteunen door de petitie te tekenen.

Deze oproep komt aan de vooravond van de bijeenkomst van Europese leiders over de situatie rond de Middellandse Zee en de behandeling van het migratiebeleid door de Europese Commissie in mei. De tragische gebeurtenissen afgelopen week bewijzen dat de redding op zee op grote schaal herstart moet worden. De huidige operatie Triton is gericht op grensbewaking en surveillance tot 30 mijl uit de kust en dus niet afdoende om kinderlevens te beschermen. Zeker nu de staat van de boten steeds slechter wordt en er steeds meer mensen in deze boten de oversteek proberen te maken. Directeur Pim Kraan licht toe: “We kunnen niet blijven toekijken hoe kinderen sterven op hun weg naar veiligheid.  Alleen al in de afgelopen week zijn ruim 1.000 mensen verdronken. Gezien het percentage minderjarigen dat aankomt in ItaliĆ«, nemen we aan dat er onder de slachtoffers ook veel kinderen zijn.”
 
Save the Children staat in Italiƫ klaar om kinderen de bescherming te bieden die zij zo hard nodig hebben. Er varen medewerkers mee met de Italiaanse kustwacht om kinderen die gered worden direct bij te staan met psychosociale hulp. Kinderen zijn bang, hebben vreselijke dingen meegemaakt en zeker alleenstaande kinderen hebben een schouder nodig om op uit te huilen. Zodra kinderen aan wal komen, leggen de teams van Save the Children hen op kindvriendelijke wijze uit hoe het juridische proces er uit zal zien en welke rechten ze hebben. Daarnaast beoordelen de medewerkers of er bijzondere behoeften zijn, zoals medische- of psychische zorg, en zorgen ervoor dat zij krijgen wat ze nodig hebben. In Rome en Milaan heeft Save the Children centra die 24 uur per dag open zijn voor kinderen. Hier kunnen zij terecht voor kleding, voedsel, medische zorg, juridische bijstand, sanitaire voorzieningen en psychosociale ondersteuning.
 
Kraan: “Iedereen onder de 18 jaar is volgens de wet een kind en moet beschermd worden. Zij zijn onschuldige slachtoffers. Volgens het Internationaal Verdrag van de Rechten van het Kind hebben zij recht op onze bescherming – ook op zee-  en om zo snel mogelijk in een veilige omgeving te herstellen van hun helse tocht.”