Race tegen de klok vanwege moessonregens

In Nepal werken hulpverleners de klok rond om zoveel mogelijk mensen van onderdak te voorzien, voordat binnenkort de regentijd begint. “We moeten zien te voorkomen dat door de uitbraak van ziektes een nieuwe humanitaire ramp ontstaat,” aldus Delilah Borja van Save the Children Nepal.

Na twee zware aardbevingen hebben honderdduizenden Nepalezen geen huis meer of zijn ze te bang voor instortingsgevaar om naar hun huis terug te keren. “Families slapen in tenten, in zelfgemaakte hutjes of gewoon in de buitenlucht”, vertelt Delilah Borja. “In Kathmandu zie je echt overal tenten en gespannen zeilen.”

In juni begint in Nepal de regentijd. “Het risico bestaat dat honderdduizenden mensen dan nog steeds geen dak boven hun hoofd hebben. Dat kan leiden tot een nieuwe humanitaire ramp.” Slechte hygiĆ«nische omstandigheden, maar ook de regen en de kou, kunnen leiden tot grote aantallen zieke mensen. Daarom doen we er alles aan om zoveel mogelijk families op tijd beschutting te geven.     

Save the Children verstrekt tenten en tentzeilen, voedsel en water aan de zwaarst getroffen inwoners van Nepal. “We zetten helikopters en ezels in om de hulpgoederen op de juiste plek te krijgen. Tot nu toe hebben we zo meer dan 67.000 mensen bereikt.”