Rapport: direct actie nodig tegen kinderarbeid Syrische vluchtelingen

Door het conflict en de humanitaire crisis in Syrië zijn steeds meer kinderen slachtoffer van uitbuiting op de arbeidsmarkt. Er moet veel meer gebeuren om deze trend te keren. Deze oproep doen UNICEF en Save the Children naar aanleiding van een rapport dat beide organisaties naar buiten brengen. Syrische kinderen betalen een zware prijs voor het falen van de wereld om dit conflict te beëindigen, zo staat in het rapport.

Het rapport toont aan dat een toenemend aantal kinderen werkt onder gevaarlijke omstandigheden waardoor ze het risico lopen op grote schade voor hun gezondheid en welzijn. Bij driekwart van de gezinnen in Syrië moeten kinderen bijdragen aan het gezinsinkomen. In Jordanië is bijna de helft van de vluchtelingenkinderen de gezamenlijke of enige kostwinner en moeten ze noodgedwongen werken om te zorgen dat het gezin kan overleven. Tijdens hun werk lopen kinderen gevaar op seksuele uitbuiting, georganiseerd bedelen, kinderhandel en betrokkenheid bij het conflict. Driekwart van de werkende kinderen in het grote Jordaanse vluchtelingenkamp Za’atari heeft gezondheidsproblemen. Bovendien lopen werkende kinderen veel meer kans om hun school te verlaten. Hierdoor dreigt een ‘verloren generatie’ te ontstaan, want zonder scholing hebben deze kinderen geen toekomst.
 
“De Syrische crisis maakt het voor families extreem moeilijk om in hun levensonderhoud te voorzien en stort miljoenen gezinnen in de regio in de armoede”, zegt Pim Kraan, directeur van Save the Children. “Nu families steeds wanhopiger worden, werken kinderen om te overleven. Of het nu om Syrië gaat of om de omliggende landen, kinderen worden belangrijke economische spelers.”
 
UNICEF en Save the Children roepen partners van het ‘No Lost Generation Initiative’, de internationale gemeenschap, overheden van gastlanden en het maatschappelijk middenveld op om maatregelen te nemen om kinderarbeid in Syrië en in andere landen die te lijden hebben onder de humanitaire crisis tegen te gaan.

Klik hier om het rapport te lezen.

Vanochtend was Directeur Pim Kraan van Save the Children te horen op Radio NPO 1. Klik hier om het fragment terug te luisteren.