Ruim 400 mensen vermist op Middellandse Zee

Ooggetuigen vertellen Save the Children dat hun boot op de Middellandse Zee is gekapseisd en dat 400 medepassagiers zijn verdronken. De 150 overlevenden kwamen gisteren aan in de haven van Calabria. De 400 migranten, onder wie volgens de overlevenden veel alleenstaande kinderen, worden nog vermist. Save the Children is zeer bezorgd over het lot van de vele kinderen die de gevaarlijke oversteek maken. ​

De eerste dagen van april  laten een stijging zien in het aantal migranten dat  in Italië aankomt. Tussen  januari en medio april zijn al ruim 17.000 migranten aangekomen, onder wie 1.520 kinderen. Sinds 1 april zijn al ruim 7.500 mensen de Middellandse Zee overgestoken.

Na vlucht niet veilig
De  17-jarige Brahana* die de reis onlangs heeft gemaakt, beschrijft zijn reis. Brahana: “We woonden gedurende vier maanden in een sardientjesfabriek in de buurt van Tripoli. Er waren meer dan 1.000 vluchtelingen. We kregen slechts één keer per dag voedsel en er was niets te doen. Als je met elkaar sprak, werd je geslagen. Ze wilden geld van ons. De mannen dwongen ons om naar huis te bellen en te zeggen dat we zouden sterven. In de tussentijd sloegen ze me, zodat mijn familie het geschreeuw kon horen en het geld zou overmaken.” 

Opvang in Europa
Save the Children vangt kinderen op die aankomen in Lampedusa, Sicilië, Calabrië en Apulië. Directeur Pim Kraan van Save the Children in Nederland zegt: “Het redden van migranten op zee moet een prioriteit worden voor Europa. De Europese Unie moet de capaciteit voor opsporings- en reddingsoperaties versterken nu steeds meer mensen hun leven riskeren door deze gevaarlijke reis te maken. Kinderen die aankomen hebben verschrikkelijke dingen meegemaakt onderweg en hebben behoefte aan psychologische ondersteuning. Adequate zorg en bescherming moeten worden verstrekt aan alle kinderen en in het bijzonder degenen die geweld hebben meegemaakt.”

Children on the Move
Save the Children heeft een programma “Children on the Move” opgezet in Italië, dat gericht is op het identificeren van de individuele behoeften van kinderen. We bieden psychosociale hulp, ondersteunen de Italiaanse overheid en pleeggezinnen bij de opvang van alleenstaande kinderen en monitoren de handhaving van kinderrechten in de opvangcentra. Daarnaast bieden we in Rome en Milaan basisvoorzieningen aan (douche, schone kleren en voedsel), gezondheidszorg, juridisch advies, ondersteuning in het contact met familieleden en recreatieve en educatieve activiteiten voor kinderen.

* Voor zijn veiligheid is de naam veranderd. Brahana behoort niet tot de 150 overlevenden die gisteren zijn aangekomen.