Samuel Kofi Woods II spreekt over ebola

“Om een einde te maken aan de ebola-crisis in Liberia, Sierra Leone en Guinee moet Nederland meer doen dan alleen noodhulp verlenen.” Dat zegt Samuel Kofi Woods II, mensenrechtenadvocaat en ambassadeur van Save the Children. “Ik vraag de Nederlandse regering om te blijven investeren in de gezondheidssystemen van deze drie landen en bij te dragen aan de economische ontwikkelingen,” aldus Woods.

Woods is voormalig Minister van Werkgelegenheid en Publieke Zaken van Liberia. Op uitnodiging van de Kamercommissie voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking spreekt Woods op 2 april in een zogenaamde bijzondere procedure in de Tweede Kamer.

Hij vraagt de Tweede Kamer en de Nederlandse regering om de aandacht voor de ebola-crisis niet te laten verslappen. Voorlichting, preventie en behandelcapaciteit moeten op peil blijven om het virus in de landen een halt toe te roepen. Maar er is ook nog ‘de crisis na de crisis’: de economie van de drie getroffen landen Liberia, Guinee en Sierra Leone ligt plat, ondersteuning van wederopbouwprogramma’s is hard nodig. Zo staat de toekomst van duizenden kinderen op het spel en met de economische malaise liggen kinderarbeid en kindhuwelijken op de loer. Maar ook moet er steun komen voor inkomensgenererende activiteiten zoals spaar –en kredietgroepen en investeringsfondsen.

Nog niet voorbij
De ebola-uitbraak in West-Afrika vorig jaar, is de grootste en langst durende in de geschiedenis. Tot op heden zijn er in totaal 24.000 mensen besmet geraakt door het virus en er zijn 10.000 mensen aan ebola overleden. Dit aantal loopt nog steeds op. Liberia leek ebola-vrij, maar vorige week werd er toch weer een pati├źnt met het virus opgenomen. De ebola-crisis is dus nog niet voorbij. Kofi Woods vraagt ook aandacht voor het feit dat het voorkomen van epidemie├źn goedkoper is dan genezen. Hij wijst de Tweede Kamer er dan ook op dat investeren in gezondheidssystemen belangrijk is om verspreiding van dit soort virussen in de toekomst sneller een halt toe te roepen. Met de opkomst van het mazelenvirus in West-Afrika is dit nu extra urgent.