Save the Children breidt hulp in Italië uit met mobiele opvangplekken

Save the Children heeft mobiele kindvriendelijke opvangplekken geplaatst op de belangrijkste aankomstplekken van bootvluchtelingen in Sicilië. Hiermee willen we het hoofd bieden aan de overvolle opvangcentra, ontstaan door de groeiende stroom vluchtelingen. Ook in Rome en Milaan zijn dergelijke mobiele opvangplekken neergezet.

‘De kinderen die in Italië aankomen vertellen ons afschuwelijke verhalen over de gevaarlijke tocht door woestijn en oorlogsgebieden en de riskante oversteek naar Europa’, zegt een woordvoerder van Save the Children in Italië. Onderweg zijn de kinderen blootgesteld aan afpersing, foltering, kinderslavernij, mensenhandel en seksueel misbruik. Veel van deze kinderen komen getraumatiseerd aan in Italië.

Om de opvangcapaciteit op peil te houden, heeft Save the Children in Sicilië mobiele, kindvriendelijke opvangplekken geplaatst. Die kan de organisatie snel en flexibel plaatsen, in bijvoorbeeld het havengebied. Ook in Milaan en Rome zijn dergelijke mobiele opvangplekken neergezet. In Milaan zijn bovendien leer- en spelactiviteiten opgestart voor kinderen die met hun families op het Centraal Station wachten op een plek in een van de dagcentra in de stad. En is in Rome een kind- en tienervriendelijk opvangcentrum geopend in een tentenkamp van het Italiaanse Rode Kruis, vlakbij Tiburtina treinstation.

In de kindvriendelijke opvangcentra vangen medewerkers van Save the Children de kinderen op, bieden ze een luisterend oor en bescherming, zodat ze hun trauma's kunnen verwerken. Sinds januari 2015 zijn naar schatting 61.840 bootvluchtelingen in Italië aangekomen, waaronder ten minste 5.910 kinderen, van wie 3.780 kinderen zonder ouders of toezicht. De meesten komen uit Syrië, Eritrea en Somalië. Save the Children is sinds 2008 op Lampedusa en Sicilië en enkele zuidelijke regio's in Italië.