Save the Children ontvangt belangrijke steun voor aanpak kindhuwelijken

Het verminderen van kindhuwelijken, kinderprostitutie en hiv-besmettingen in ontwikkelingslanden staat centraal in zeven allianties die minister Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking) op 31 augustus jl. heeft gesloten. Ze maakt hier de komende vijf jaar 215 miljoen euro voor vrij. Save the Children ontvangt in haar ‘More than Brides Alliance’ ruim 29 miljoen voor de aanpak van kindhuwelijken.

Elk jaar trouwen maar liefst 15 miljoen meisjes voor hun 18e verjaardag.  In ontwikkelingslanden is 1 op de 3 tienermeisjes getrouwd, waarbij  1op de 9 zelfs voor haar 15e. Save the Children vindt het belangrijk dat kindhuwelijken worden voorkomen en dat er voor jonge meisjes zorg en aandacht is. Het is een schending van hun rechten.

Sociale en economische vooruitgang
De ‘More than Brides Alliance’, het samenwerkingsverband van Save the Children met Oxfam, Simavi en Population Council, is door de Nederlandse overheid geselecteerd als officiĆ«le partner om kindhuwelijken tegen te gaan in AziĆ« en Afrika. Dat betekent dat het programma in de periode 2016-2020 een bijdrage ontvangt van €29,3 miljoen voor projecten in India, Pakistan, Niger, Mali en Malawi. In de programma’s leren tieners en jongvolwassenen over hun (seksuele) rechten en het versterken van hun economische positie. Ze zullen betere keuzes kunnen maken t.a.v. het huwelijk door naar school te gaan, een beroep te leren, seksuele voorlichting te krijgen en er samen met overheden en belangrijke personen in de gemeenschap voor te zorgen dat kindhuwelijken niet meer de sociale norm is.

De aanpak van ongewenste zwangerschappen, moedersterfte en vermindering van hiv-besmettingen leidt volgens de minister tot sociale en economische vooruitgang in de arme landen. Ze gaat bij de bestrijding allianties aan met het Aidsfonds, Cordaid, Plan Nederland, Rutgers, Save the Children, Stichting Kinderpostzegels en Terre des Hommes. De organisaties krijgen ieder tussen de 15 en 50 miljoen euro.