Save the Children ontvangt extra schenking van de Nationale Postcode Loterij van €2.085.750,-

Bijna honderd goede doelen ontvangen dit jaar een schenking van de Nationale Postcode Loterij. Tijdens het jaarlijkse Goed Geld Gala in het DeLaMar Theater in Amsterdam, maakte de loterij bekend dat zij dit jaar een recordbedrag van ruim 312 miljoen euro doneert aan al deze goede doelen die werkzaam zijn op het gebied van mens en natuur in binnen- en buitenland. Save the Children is een van de goede doelen die een extra schenking ontvangt dit jaar. Met een bedrag van €2.085.750,- gaat Save the Children binnen het project ‘Betere toekomst begint bij kinderboeken’ de leesvaardigheid van kleuters en jonge kinderen in Afghanistan versterken. Hierdoor wordt lezen weer onderdeel wordt van de Afghaanse cultuur.  

Door decennialange conflicten en de vernietiging van boeken hebben veel Afghaanse kinderen nog nooit een boek ingezien terwijl bekend is dat lezen essentieel is voor hun sociaal-emotionele ontwikkeling. Kinderen die van jongs af aan lezen, hebben een groter begrip en een ruimere woordenschat dan niet-lezers. Vaardige lezers kunnen betere keuzes maken voor hun gezondheid, ze ontwikkelen zich sneller, volgen vaak een hogere opleiding en hebben een betere kans op een goede baan.   

Als onderdeel van het project wordt een divers boekenaanbod gerealiseerd, onder meer door boeken te laten schrijven door winnaars van een schrijfwedstrijd, waarvan vervolgens grote aantallen worden gedrukt en uitgegeven. Om de leescultuur wijdverbreid te herintroduceren ontvangen 3.000 scholen een boekenpakket en worden bij 3.000 families mini-bibliotheekjes ingericht. Verder worden ouders en docenten gestimuleerd om kinderen het belang van lezen bij te brengen. Tijdens het project wordt samengewerkt met het Afghaanse Ministerie van Onderwijs en verschillende hulporganisaties. Na het eerste en het tweede jaar van het project zal er onderzoek worden gedaan naar de impact van lezen en naar leesculturen op school en in de thuissituatie.