Save the Children stelt geld beschikbaar voor vluchtelingenkinderen in Griekenland

Save the Children stelt 25.000 euro beschikbaar uit haar KinderNoodhulpFonds voor vluchtelingenkinderen die nu in Griekenland aan hun lot worden overgelaten. Deze bijdrage is bedoeld om snel hulp te kunnen verlenen aan vluchteling- en migrantenkinderen waarvoor onvoldoende opvangplaatsen beschikbaar zijn. Met deze bijdrage zal Save the Children o.a. voedsel en tentzeil distribueren en zorgen voor bescherming in aankomst- en opvangcentra.

Het aantal bootvluchtelingen dat het afgelopen jaar via Turkije per boot naar Griekse eilanden is gevlucht steeg het afgelopen jaar met 145%. Maar liefst 77.000 bootvluchtelingen hebben zich vanaf januari 2015 aan de tocht gewaagd. Alleen al in de maand juni kwamen 4.270 kinderen na een gevaarlijke tocht uit Syrië, Afghanistan en Irak aan op de Griekse eilanden. Deze kinderen leven onder erbarmelijke omstandigheden omdat het Griekse opvangsysteem is overbelast en het land door de economische crisis geen mogelijkheid ziet om dit te verbeteren.

Recent onderzoek door noodhulpexperts van Save the Children op de eilanden Lesbos, Chios, Samos en Kos laat zien dat vluchteling- en migrantenkinderen gevaar lopen op uitbuiting en ziekte, door een bijna totaal tekort aan voedsel, water, medicijnen en veilige overnachtingsplekken. De organisatie maakt zich hier grote zorgen om. Jorieke Streef, hoofd programma’s: “In de geïmproviseerde opvangplekken heeft zelfs 90% van de mensen geen slaapplek of wasfaciliteiten. Om deze kwetsbare kinderen te beschermen en hen te voorzien van hulpgoederen hebben 25.000 euro beschikbaar gesteld en doen we een beroep op het Nederlands publiek om bij te dragen aan onze hulp in Griekenland." Donaties kunnen veilig worden gedaan via de website van Save the Children.

Omdat de situatie in Syrië, Afghanistan en Irak momenteel alleen maar verslechtert, is het de voorspelling dat eind 2015 rond de 200.000 vluchtelingen op de Griekse eilanden arriveren.