Scholen in rampgebied Nepal weer open

Kinderen in het rampgebied in Nepal gaan weer naar school. Voor het eerst sinds de verwoestende aardbeving van 25 april jl. is een deel van de scholen weer geopend.

Veel schoolgebouwen zijn beschadigd en onveilig. In de zwaarst getroffen gebieden is naar schatting meer dan 90 % van de scholen getroffen. Er zijn meer dan 47.000 klaslokalen beschadigd of vernietigd. Save the Children is hard aan het werk met de bouw van tijdelijke leercentra en de opvang van kinderen en hun ouders in zogeheten veilige speelplekken. Hiermee zijn al meer dan 123.000 kinderen bereikt.

Onderwijs als traumaverwerking
"Save the Children is ervan overtuigd dat onderwijs nooit mag stoppen, zelfs niet in tijden van rampspoed. Onderwijs helpt kinderen zich te herstellen en hun trauma’s te verwerken. Om die reden willen we kinderen snel en veilig terug in de klas," zegt Delilah Borja, landenco√∂rdinator van Save the Children in Nepal. "We hebben al 32 tijdelijke scholen gebouwd en nog eens 670 zullen in de komende maanden verrijzen.
 
Bij de aardbevingen in Nepal kwamen bijna 8.700 mensen om het leven. Tienduizenden mensen raakten gewond. De Samenwerkende Hulporganisaties, waar Save the Children Nederland deel van uitmaakt, hebben eind april Giro555 opengesteld voor giften van het Nederlandse publiek. Eind mei was de tussenstand ruim 23 miljoen euro. Doneren kan nog steeds.