Syrische kinderen in de kou

Een zware sneeuwstorm trekt over het Midden Oosten en bedreigt Syrische vluchtelingen. In Jordanië, Libanon, Irak en Syrië leven meer dan 3 miljoen Syrische vluchtelingen leven in tenten, hutten en bouwvallen. Ook honderdduizenden Palestijnse vluchtelingen in Gaza en Iraki’s hebben amper beschutting tegen de kou.

Vooral kinderen zijn kwetsbaar in de vrieskou. Vele vluchtelingen leven in dunne tenten of in half afgebouwde betonnen gebouwen met weinig bescherming tegen de elementen. De meeste vluchtelingen zijn gevlucht met enkel de kleding die zij aan hadden, waardoor ze nu in dunne zomerkleding de kou moeten doorstaan.

Voor veel kinderen zijn sneeuwvlokken een voorbode voor winterpret met sneeuwpoppen en sneeuwballengevechten. Voor Syrische kinderen is de sneeuw ronduit beangstigend. Hun huis en kleding kunnen de kou niet buitenhouden, dus ze zitten verkleumd te rillen op hun matrasje. De temperaturen zakken ’s nachts tot -11 graden, dus de nachten duren oneindig lang als je het continue koud hebt. Het is bovendien gevaarlijk, want onderkoeling en ziektes zoals longontsteking kunnen levensbedreigend zijn. Zo overleden afgelopen november twee pasgeboren Syrische baby’s in Libanon tijdens een sneeuwstorm.

Save the Children en andere hulporganisaties doen er alles aan om de kwetsbare families te ondersteunen. Voor vele vluchtelingen is dit al de vierde winter ver weg van thuiSave the Children werkt in Syrië en in de buurlanden aan de bescherming van kinderen tegen het koude winterweer. We delen dekens uit en bieden gezinnen tijdelijk onderdak op warmere plekken, zoals onze veilige opvangplekken. Kinderen ontvangen winterkleding en warme schoenen en we distribueren materialen om de tijdelijke onderkomens wind- en sneeuwdicht te maken.

Laat Syrische kinderen niet in de kou staan door een donatie over te maken.