Twee jaar na tyfoon Haiyan op de Filipijnen

Op 8 november 2015 is het precies twee jaar geleden dat tyfoon Haiyan over de Filipijnen raasde. Save the Children was vanaf het eerste moment aanwezig om noodhulp te bieden en het land mee helpen op te bouwen. De schade die de tyfoon heeft aangericht was enorm. Palmbomen zijn uit de grond gerukt en metershoge golven overspoelden het land. Huizen werden verwoest en vissersboten waren niet langer bruikbaar. Ruim 14 miljoen mensen, waaronder 5,9 miljoen kinderen zijn slachtoffer geworden toen Haiyan de Filipijnse grond raakte.

Miljoenen mensen in Nederland hebben hun medeleven getoond door geld te storten op Giro 555. Nu is het tijd om te laten zien wat onze medewerkers, samen met de lokale organisaties met uw giften hebben bereikt!

Save the Children heeft de afgelopen twee jaar zoveel mogelijk families geholpen. We hebben daarin extra aandacht gegeven aan families met (veel) kinderen of gehandicapte familieleden. Ook zwangere vrouwen en alleenstaande moeders kregen extra aandacht.

We hebben een aantal highlights voor u op een rij gezet:

  • Meer dan 4.000 families kregen direct tenten. Dit gaf de kinderen en hun ouders tijdelijk onderdak totdat hun huizen weer herbouwd waren.
  • Deze families ontvingen ook noodhulppakketten binnen 4 weken na de ramp met huishoudelijke producten. Hierdoor konden de families weer koken, wassen en slapen.
  • Meer dan 10.000 kinderen en ouders kregen een voedselbon, zodat ze dagelijks eten konden kopen. Deze bon konden ze ook inruilen voor geld om schoolspullen of de dokter te betalen.
  • In totaal hebben we voor ruim 1.250 kwetsbare families nieuwe toiletten kunnen bouwen.
  • 1.000 getroffen families hebben een financiële bijdrage gekregen, met daarbij trainingen over eco-vriendelijk vissen en de regels die daarbij komen kijken.
  • Door twee vissers-coöperaties zijn plannen gemaakt voor 450 kunstmatige riffen en trainingen gegeven voor het kweken van oesters en zeewier.
  • Ruim 12.650 schoolkinderen hebben een rugzak met schoolspullen gekregen.
  • Aan 7 scholen zijn klaslokaal-pakketten gegeven, met onder andere schoolborden, boeken en ander lesmateriaal.
  • Klaslokalen zijn gerepareerd en voorzien van meubilair (bijvoorbeeld 1150 stoelen). Hierdoor konden 1.550 leerlingen weer naar school.
  • Lokaal zijn er 475 medewerkers van het Ministerie van Onderwijs  getraind om leraren en schoolkinderen te ondersteunen met trauma verwerking.

Save the Children heeft een systeem opgezet om hulp aan de families te blijven volgen. Komen leveringen met nieuwe spullen wel goed aan? Niet alleen wordt het verspreiden van de producten gecontroleerd; ook op het gebied van werkgelegenheid, voeding en onderwijs kijken we mee. Regelmatig controleren we de prijzen van het eten en andere producten. Voor nu is het project voor de noodhulp en wederopbouw in de Filipijnen afgerond. Door betrokken te blijven kan Save the Children gelijk in actie komen als er in de toekomst weer hulp nodig is.

Benieuwd waar Save the Children nog meer voor de rechten van het kind opkomt? Klik op de wereldkaart links en kijk waar we allemaal actief zijn!