Update: drie maanden na de aardbeving in Nepal

Op 25 april 2015 werd Nepal getroffen door de zwaarste aardbeving in het land in 80 jaar. Duizenden mensen verloren het leven, miljoenen mensen verloren hun huis. Save the Children zet momenteel, als onderdeel van de Samenwerkende Hulporganisaties, alles in het werk om hulp te bieden. Hieronder een update.

Mede dankzij de bijdragen van het Nederlandse publiek aan Giro555 werken hulpverleners van Save the Children in Nepal momenteel met man en macht om alle getroffenen hulp te bieden in een uiterst complexe hulpoperatie. Save the Children verleent noodhulp in de getroffen districten Dolakha en Kavre. Toch is de situatie voor de bevolking in Nepal is nog altijd zorgwekkend. Door moessonregens worden hellingen verder verzwakt en hebben Nepalezen en hulpverleners te kampen met landverschuivingen, modderstromen en vallend gesteente. Daardoor raken wegen onbegaanbaar en hebben tienduizenden gezinnen hun dorpen moeten verlaten.

Onze hulpverlening richt zich op gezondheidszorgwater, sanitatie en hygiëne. Een greep uit de hulp:

  • Reparatie van 6 waterpunten, 6.739 personen hebben toegang tot schoon drinkwater, waaronder 2.626 kinderen. De reparatie van 11 andere waterpunten zijn nu in volle gang.
  • Distributie van 500 gedeelde noodlatrines waar 10.393 personen gebruik van maken.
  • Uitdelen van 2.000 hygiënepakketten in het district Kavre. En nog eens 500  hygiënepakketten uitgedeeld onder 10.393 personen.
  • Trainingen op 8 scholen voor de hygiënecampagne Hy-5, opleidingen voor onderhoudscoördinatoren van de water- en sanitaire voorzieningen en trainingen van gezondheidswerkers
  • Van 4 gezondheidsklinieken in het Dolakha district zijn de water- en sanitaire voorzieningen gerepareerd. Hiervan profiteren 2.309 personen (waaronder 900 kinderen).
  • In 10 kindvriendelijke opvangplekken worden water- en sanitiare voorzieningen gebouwd. Hiervan profiteren 671 kinderen.
  • Opzetten van 5 tijdelijke poliklinieken, kopen van medische apparatuur en het uitdelen van essentiële geneesmiddelen
  • Desinfectie apparatuur van essentiële geneesmiddelen voor 5 gezondheidsposten in Dolakha-district  (voor 5.740 huishoudens)

Uit de opbrengst van de Samenwerkende Hulporganisaties ontving Save the Children €1.544.085,-. Bij de aardbevingen kwamen 8.712 mensen om het leven en raakten meer dan 22.000 mensen gewond. De Giro 555-Actie Nederland helpt Nepal is nog steeds open voor giften.