Weer even kind kunnen zijn in Turkije

De 44-jarige Abu Muhammad komt uit Syrië en woont als vluchteling met zijn drie dochtertjes en twee zoons in Suruc, een klein plaatsje net over de grens in Turkije. In Suruc worden zo'n 30.000 vluchtelingen opgevangen, 1 op de 3 bewoners is er vluchteling en leeft in moskeeën, scholen, tenten en zelfs op straat.

Diana (17), Jwan (16), Viyan  (13), Vahar (12) en Karwan (8) hebben geluk gehad. Hoe loodzwaar de omstandigheden ook zijn, ze leven in veiligheid. “Ik ga niet zeggen dat ons leven perfect was voor de oorlog begon. Toen ik hoorde dat extremisten zouden komen zijn we onmiddellijk naar Turkije gevlucht. Ons huis in Syrië werd volledig vernietigd. Gelukkig zijn mijn kinderen nu veilig. Maar wat voor toekomst staat hen te wachten?

“In de eerste maanden verlieten de kinderen ons huis nauwelijks omdat ze geen vriendjes hadden. Maar drie maanden geleden werd ik gewezen op de kindvriendelijke speelplek van Save the Children. Ik heb Vahar en Karwan meteen opgegeven. Ze kwamen terug met allerlei schoolspullen en een grote glimlach op hun gezicht. Natuurlijk is dit geen school waar ze eigenlijk zouden moeten zijn. Maar ik vind het belangrijk dat ze een plek hebben waar ze de realiteit kunnen ontvluchten. Ook al is dat maar voor een paar uur per dag”.  

Vahar: "Ik heb een dansje geleerd genaamd de 'pinguïndans'. Alles wat ik hier doe is leuk. Ik leer zelfs wiskunde en Engels. Nu ik elke dag kan spelen, maak ik allemaal nieuwe vriendjes en vriendinnetjes".

Sinds de crisis in Syrië zijn er naar schatting ruim 1,7 miljoen vluchtelingen de grens overgestoken. Abu Muhamad hadden geluk en ontvingen de hulp die nodig was maar veel Syrische kinderen hebben die hulp nog dringend nodig. Met uw steun zorgen we er samen voor dat nog meer kinderen kunnen deelnemen aan de activiteiten in de kindvriendelijke speelplekken. Doneer nu.