Winterse kou in Syrische vluchtelingenkampen

Terwijl de winter in volle gang is in Syriƫ zijn volgens de laatste berichtgeving ruim 3,8 miljoen Syriƫrs hun land ontvlucht. Het merendeel van dit aantal, meer dan 1.7 miljoen, is in 2013 de grens overgestoken. In 2014 liep dit aantal op met 895.000 vluchtelingen. Dit betekent dat er in 2014 gemiddeld 2.500 mensen per dag de grens met een van de buurlanden is overgestoken. 52% van de vluchtelingen is nog kind.

Gedurende de winter daalt de temperatuur ver onder het nulpunt. Veel Syrische vluchtelingen zijn niet beschermd tegen deze kou. De meeste vluchtelingen zijn gevlucht met enkel de kleding die zij aan hadden, waardoor ze nu in dunne zomerkleding de kou moeten doorstaan.

Hevin (26) moeder vluchtte met haar zeven kinderen naar Turkije. “Toen ik mijn huis moest ontvluchten, heb ik niets mee kunnen nemen op mijn handtas na. We arriveerde ’s avonds laat in het vluchtelingenkamp. Mijn kinderen hadden het zo koud” zegt Hevin. “Al onze kleren hebben we moeten achterlaten in ons oude huis. Save the Children heeft ervoor gezorgd dat we warme kleding en dekens hebben tijdens deze koude winter”.

Save the Children helpt families zoals die van Hevin. We delen warme kleding en dekens uit in vluchtelingenkampen en we distribueren materialen om de tijdelijke onderkomens wind- en sneeuwdicht te maken. Laat Syrische kinderen niet in de kou staan door een donatie over te maken.