Save the Children roept 16 december uit tot Foute Kersttruien-dag

In een ultiem Foute Kersttrui naar je werk, naar school, een hardloopwedstrijdje of naar vrienden? Onder het motto Doe Iets Goeds met je Foute Kersttrui roept kinderrechtenorganisatie Save the Children vrijdag 16 december 2016 uit tot nationale Foute Kersttruien-dag.

In de donkere dagen voor kerst zoeken veel mensen in Nederland warmte bij familie en vrienden, in de knusheid van hun eigen huis. Voor honderdduizenden kinderen in Syriƫ, Irak, Libanon en Afghanistan is die warmte niet vanzelfsprekend. De koude heeft vaak vrij spel in de kampen of huizen waar ze wonen. Ze kunnen zich er nauwelijks tegen wapenen, omdat ze vaak weinig meer bezitten dan de kleren die ze droegen toen ze op de vlucht sloegen.

“De winter staat voor de deur op heel veel plekken in de wereld”, zegt directeur Pim Kraan van Save the Children. “Veel mensen die op de vlucht zijn hebben geen geld om warme kleren te kopen, zich te beschutten. En voor koude kun je niet vluchten. Kinderen die toch al weinig weerstand hebben zijn vatbaarder voor ziekten. Ze kunnen longontsteking oplopen en dat kan zelfs de dood tot gevolg hebben. We moeten alles in het werk stellen om dat te voorkomen.”

Daarom vraagt Save the Children mensen om de warmte te delen. Trek op 16 december een Foute Kersttrui aan en haal geld op voor kinderen in de kou. Maak een foto, deel die op de social media en doneer 3 euro, organiseer een Kerstafette of doe mee aan de Ugly Xmas Sweater Run (17 december 2016) in het Vondelpark. Ga met de pet rond om je baas in zo’n foute trui rond te laten lopen. Of doe die dag de verwarming uit, hijs je in een foute Kersttrui en doneer het uitgespaarde bedrag.

Met de Foute Kersttruien-dag sluit Save the Children in Nederland aan bij de Christmas Jumper Day die Save the Children UK al jaren met succes organiseert. Met het opgehaalde bedrag kan Save the Children fleecedekens, laarzen, wanten en wintertruien kopen voor kinderen, of brandstof voor de kachels van de mensen op de vlucht.  

Zo zorgt de grootste onafhankelijke kinderrechtenorganisatie ter wereld er samen met de donateurs voor dat kinderen tot in de meest afgelegen gebieden een gezonde start krijgen. Save the Children biedt noodhulp, onderwijs en bescherming tegen geweld aan kinderen en hun families die dat de hulp het hardst nodig hebben.

* Deze actie is verlopen *