27 Haagse kinderen racen tegen ondervoeding samen met Save the Children

27 leerlingen uit groep 8 van basisschool De Vlieger in Den Haag renden dinsdagmiddag 1 november van het ministerie van Buitenlandse Zaken naar de Tweede Kamer, om samen met Save the Children aandacht te vragen voor wereldwijde ondervoeding. Aan het begin en het einde van deze 900 meter lange Race4Survival overhandigden ze een petitie aan vertegenwoordigers van het ministerie en aan Tweede Kamerleden.

Elk kind droeg een estafettestokje waarin de petitie was opgerold. Zo geeft de jeugd letterlijk een belangrijke boodschap door aan de Nederlandse politici; in de petitie roept Save the Children Nederland op om op een duurzame manier de leiding te nemen in de strijd tegen (chronische) ondervoeding. 

De afgelopen 25 jaar zijn belangrijke stappen gezet; ondervoeding is wereldwijd gehalveerd en het aantal kinderen met chronische ondervoeding daalde met een derde. Toch sterven elk jaar nog 3,1 miljoen kinderen aan ondervoeding en kampen 159 miljoen kinderen met de gevolgen ervan. 

Eén van de Werelddoelen is dat honger en ondervoeding in 2030 de wereld uit zijn. Als het huidige beleid niet verandert, zullen in 2030 nog steeds 129 miljoen kinderen onder de vijf jaar kampen met chronische ondervoeding. Directeur Pim Kraan van Save the Children: “Dat Haagse kinderen zo’n belangrijke boodschap overdragen aan de beslissers van Nederland, geeft aan hoe belangrijk de volgende generatie is. Een kind dat lijdt aan ondervoeding kan een te laag gewicht hebben , is vatbaarder voor ziektes en heeft een grotere kans op een beperkte hersenontwikkeling. Daar ondervinden zij- en de rest van de maatschappij - voor de rest van hun leven de gevolgen van. Dat mogen we niet laten gebeuren.”

Daarom vindt de kinderrechtenorganisatie onder meer dat Nederland zo snel mogelijk een nieuwe Nutrition 4 Growth-top moet organiseren. In 2013 zijn in Londen belangrijke afspraken gemaakt, maar de top in Rio eerder dit jaar was een mislukking. De volgende wereldtop staat gepland voor 2020, maar het probleem is veel te belangrijk om zo lang te wachten. 

De Race4Survival werd voor de tweede keer georganiseerd door Save the Children; vorig jaar deelden schoolkinderen rond het Plein in Den Haag 795 hapjes uit, die stonden voor de 795 miljoen ondervoede mensen wereldwijd. Ook overhandigden ze een petitie aan Tweede Kamerleden.