3.000 kinderen klem in belegerd Khan Eshieh

Zo'n 3.000 kinderen en hun families dreigen het slachtoffer te worden van een tekort aan voedsel en medicijnen, nu het vluchtelingenkamp Khan Eshieh sinds enkele dagen van de buitenwereld is afgesloten. Daardoor kunnen noodzakelijke goederen het kamp niet meer in, volgens een lokale hulporganisatie.

De laatste toegangsweg naar Khan Eshieh, een Palestijns vluchtelingenkamp in de buurt van Damascus waar zo'n 12.000 mensen wonen, raakte deze week afgesloten nadat zware beschietingen en sluipschutters de weg te gevaarlijk maakten. Het aantal beschietingen en bombardementen is toegenomen, er zouden tientallen vatbommen op het gebied zijn geworpen. Dat zegt de Jafra Foundation, die onderwijs, psychosociale steun en andere hulp biedt in het kamp. Onlangs zouden op een avond drie jongeren zijn doodgeschoten die probeerden te ontsnappen.

Sonia Khush, hoofd van Save the Children's Syrië-programma: "Ondanks de afgekondigde wapenstilstand leven Syriërs in angst door belegeringen en beschietingen. Mensen in Khan Eshieh vertellen ons dat medicijnen, brandstof en het meel bijna op zijn, en dat de voedselprijzen de afgelopen dagen zijn verdubbeld. De toegang tot het kamp moet zo snel mogelijk worden hersteld, vitale noodhulp moet onmiddellijk worden toegelaten."

Khan Eshieh is al bijna drie jaar omsingeld, alle hoofdwegen tussen het kamp en Damascus zijn sinds 2013 afgesloten. Militaire checkpoints voorkomen dat mensen zomaar het kamp in of uit kunnen. Bewoners gebruikten een secundaire weg -lokaal bekend als de Weg van de Dood vanwege het hoge risico - om voedsel, medicijnen en andere benodigdheden te halen uit Zakia. Die weg is nu ook afgesloten. Bewoners melden een dringend tekort aan zuiveringstabletten voor water.

Ondanks de overeenkomst in februari om meer noodhulp in de belegerde gebieden toe te staan, zitten honderdduizenden mensen in Syrië nog steeds zonder hulp. Slechts 17% van de meer dan 4,5 miljoen mensen in belegerde of moeilijk bereikbare gebieden heeft tot nu toe hulp ontvangen. In zeker zes belegerde gebieden is nog helemaal geen hulp geleverd.

De situatie in Yarmouk, een Palestijns vluchtelingenkamp in de buurt van Damascus, is nog steeds alarmerend. Een nieuw checkpoint in het kamp voorkomt dat gezinnen toegang hebben tot voedsel en water, en een groot deel van de watervoorraad is verontreinigd. Het belangrijkste ziekenhuis, het Palestina Hospital, meldt dat de brandstof om te kunnen werken op is, en dat medische benodigdheden nog steeds het kamp niet in mogen.