33.327 mensen tekenen petitie Save the Children tegen bommen op Aleppo

De Nederlandse regering moet inzetten op een onafhankelijk onderzoek naar mogelijke mensenrechtenschendingen en de inzet van illegale wapens zoals clusterbommen in de strijd om Aleppo. Eventuele daders moeten vervolgd worden. Dat vinden de 33.327 ondertekenaars van een online petitie van Save the Children.

Directeur Pim Kraan van de kinderrechtenorganisatie  overhandigde de petitie woensdagavond  21 december namens de ondertekenaars aan minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking), voorafgaand aan het Kamerdebat over Syrië.

De afgelopen weken en maanden domineerden beelden van bombardementen op Oost-Aleppo het nieuws. Save the Children zette begin oktober de petitie online, waarin duizenden mensen vroegen om het stoppen van de bombardementen. Via de petitie uitten ze hun gevoel van machteloosheid over het bombarderen, uithongeren en vermoorden van Syrische kinderen. Onlangs, toen het geweld en de evacuaties in Oost-Aleppo elkaar afwisselden, lieten nog eens duizenden mensen hun stem klinken door de petitie te ondertekenen.

Directeur Pim Kraan: “Onze achterban toont een enorme betrokkenheid met de kinderen van Oost-Aleppo. Ze voelen zich machteloos, net als wij. Natuurlijk is het hoopvol dat inmiddels veel kinderen en hun families de stad hebben kunnen verlaten, maar de winter is in aantocht en er leven naar schatting nog altijd 750.000 mensen in belegerde gebieden in Syrië. We moeten een nieuw Aleppo voorkomen. Er is een landelijk staakt-het-vuren nodig, hulporganisaties moeten toegang krijgen tot alle gebieden om mensen te helpen.”

Volgens Kraan is daar internationale druk voor nodig ‘en daar vragen 33.327 mensen via deze petitie nu om’. “De strijdende partijen zijn verantwoordelijk voor het lijden van burgers, maar de internationale gemeenschap draagt verantwoording voor het falen van een aantal resoluties in de Veiligheidsraad.”

Veel van de mensen uit Oost-Aleppo zijn geëvacueerd naar het verderop gelegen Idlib. Save the Children en haar partners werken de klok rond om de ontheemden van onder meer voedsel, dekens, medicijnen en spullen voor persoonlijke verzorging te voorzien, en door mobiele kliniekjes op te richten.